Индеx.хр објавио још једну исповијест: "Глумац у шездесетима ми је гурнуо руку у гаћице, имала сам 14 година"

"Пожалила сам се супругу једне од глумица, он ми је рекао да би ми и он радо ставио руку у гаћице"

Barbara Matejčić / 21. јануар 2021

"КАД САМ имала 14 година, играла сам мању улогу у једној представи. Све старији глумци и глумице, и ја, скоро дјевојц̌ица. Сат времена прије премијере, један од глумаца у шездесетим годинама, инац̌е врло цијењен међу публиком, прис̌ао ми је у гардероби док сам се пресвлац̌ила. Гардеробе су тада биле одијељене само завјесама.

Била сам у доњем рубљу, навлац̌ила сам хулахопке и сједила на столици. Он ме поц̌ео дирати по раменима, било ми је неугодно и стиснула сам се. Онда је као овлас̌ прес̌ао преко мојих груди док му није рука заврс̌ила у мојим гац́ицама. Одгурнула сам га ногом на с̌то је он одговорио: 'Не дас̌ се, је ли?' Брзо сам навукла хаљину и отрц̌ала у с̌минкерај гдје сам ц̌екајуц́и свој ред само буљила у себе у огледалу, док ме једна глумица није питала јесам добро.

Пожалила сам се супругу једне од глумица, он ми је рекао да би ми и он радо ставио руку у гаћице

У том тренутку сам се распала и поц̌ела паниц̌но плакати. Људи су то протумац̌или као трему, једино сам тој глумици хтјела рец́и с̌то се догодило. Она ми је на то рекла да је он вјеројатно мислио да сам ја сад као дио ансамбла, а тамо се сви међусобно тако пипкају па је ваљда мислио да моз̌е и мене. Тиме ме вјеројатно покус̌ала утјес̌ити. Одиграла сам представу као да се нис̌та није догодило, гледала га у оц̌и на сцени, поносна на себе с̌то сам тако издрз̌љива.

Пријавили смо то казалишту, ништа се није догодило

Након премијере сам се напила па сам старијем мус̌карцу, супругу једне од глумица, исприц̌ала с̌то ми се догодило. Не знам зас̌то сам њему то ис̌ла говорити, ваљда сам траз̌ила подрс̌ку и зас̌титу од некога тко је исто старији мус̌карац. Он ми је рекао да би ми и он радо ставио руку у гац́ице, али се суздрз̌ава. Тек двије године касније сам рекла својим родитељима с̌то се догодило. Моз̌да бих рекла и раније, али сам хтјела зас̌титити свог оца од тога. Пријавили смо то казалишту, али се није ништа догодило."

Мучно свједочанство глумице која је завршила Академију у Загребу

То је мучно свједочанство младе глумице која је у међувремену дипломирала глуму на Академији драмских умјетности у Загребу. Разговарали смо с њом и била је спремна изаћи ван под својим именом, а онда се ипак повукла јер се престрашила посљедица које то може изазвати и да би је све то могло поновно трауматизирати, посебно након што је прочитала какве је све ужасне коментаре изазвао исказ глумице Доре Липовчан која је на својој Фацебоок страници објавила да је била силована у дјетињству.

"Коментари које људи пишу на чланке су ужасно вулгарни и обесхрабрујући. Говоре да смо изашле ван с причама због самопромоције. С обзиром да сам млада глумица, сигурно би то многи закључили и не желим си тиме запечатити слику у јавности, а ни читати да се моје име тако гњусно развлачи. Чести су коментари да пјевачице и глумице иду у кревет са сваким да би дошле до каријере па кад се прославе, сјете се да су силоване. Најискренију сам жељу имала подијелити своје искуство под својим именом, али се бојим јавности и трауматичних посљедица које би то могло имати за мене. Мислила сам да је ова прича за мене у емотивном смислу затворена, али откад се покренуло све ово имам јаке емотивне осцилације. Силно желим нешто направити и борити се, љута сам, али кад схватим што би се све могло догодити, како ће ме новинари развлачити, што ће све јавност закључивати и на који начин правити сензацију од моје трауме, гади ми се то. Нисам спремна да се тако изложим, јако је застрашујуће. Свака част свим женама које су биле толико храбре. Велика је то ствар. А људи су стрвинари", каже глумица.

Управо због тога да заштитимо жртве сексуалног злостављања од иживљавања анонимних коментатора затворили смо могућност коментирања под овим текстом.  

Своје је свједочанство анонимно послала и Фацебоок групи Нисам тражила, покренутој након што је београдска глумица Милена Радуловић пријавила да ју је као малољетницу силовао Мирослав Мика Алексић, власник елитне београдске школе глуме и познати редатељ, којег су потом полицији пријавиле и друге бивше полазнице те школе. Групу Нисам тражила су покренуле бивше студентице Академије сценских умјетности у Сарајеву како би отвориле простор првенствено женама које су сексуално узнемиравање искусиле због тога што се баве јавним пословима. 

"Стојим у њезином приватном неглижеву, она дословно прстима додирује мој сполни орган преко гаћица"

Глумица с којом смо разговарали је препричала и искуство с професорицом с Академије драмских умјетности која ју је као студентицу ангажирала у својој представи: "Имала сам 19 година и требала сам глумити мајку у 30-има. Неколико се мушкараца, старијих и млађих, измијенило за улогу мог супруга. Требали смо радити сцену секса, која изворно и није написана баш као сцена секса. Колега и ја смо кренули у импровизацију да би нас она зауставила и рекла како она не воли кад се секс 'фингира' на сцени. Ја сам на то одговорила како ни за које новце не бих пристала на то да 'не фингирам' секс на позорници, на што ми је она одговорила да је изненађена и да није очекивала од мене да сам тако затворена. Онда је дошла демонстрирати на мени"

"Стојим у њезином приватном неглижеу који ми је био костим и она дословно прстима додирује мој сполни орган преко гаћица. Била сам парализирана и само сам погледом сигнализирала колегама да ми није угодно. Кад на проби не би било мог глумачког партнера, тражила би од колеге који ми глуми сина да са мном одигра сцене секса и да се натежемо тамо само да би она могла гледати, друге сврхе није било јер никад не бисмо на исти начин поновили сцену кад би дошао прави партнер", говори нам глумица. 

Рекла нам је да јој није намјера упирати прстом у конкретне људе, него да жели да се о таквим догађајима разговара и да се чује какве се све грозоте одвијају пред нашим носом те да се почне на њих реагирати. "Искуство с том професорицом ми је толико апсурдно да га уопће нисам доживљавала као трауму, више као бизарну епизоду у низу сексуалних злостављања у мом животу. Не желим јој загорчавати живот, већ бих хтјела да зна каквог трага остављају њезини поступци и методе па да нешто промијени по том питању", каже.

За ту исту професорицу нам је глумац, студент Академије прије два и пол десетљећа, рекао да га је у 2 у ноћи након испита возила кући и позвала код ње јер јој нема мужа. Одбио ју је. У вези са загребачком Академијом су у групи Нисам тражила изашле и приче о професору који је студентицу потицао да мастурбира како би се уживјела у глумачку вјежбу, о професору који се напасно и неуморно набацује студентици, о професору који на пријемном за Академију тражи од студентице да стане четвероношке и муче као крава док је он удара дланом по стражњици.

 

Нитко од бивших и садашњих студентица и студената Академије с којима смо разговарали ових дана није изненађен таквим исказима, а неки су и сами имали неугодна искуства с наставницима. 

Након што су почела излазити свједочанства Студентски збор Академије предложио је управи факултета да се формира радна скупина којој се студентице и студенти могу анонимно или под именом обратити с притужбама. То се и реализирало те је деканица Франка Перковић Гамулин позвала садашње и бивше студенте да дају информације о случајевима злостављања, кршења начела равноправности сполова и повезаних облика дискриминације. До сада је пристигло десетак пријава. 

Деканица Перковић Гамулин: Шокирана сам свједочанствима

Деканица Перковић Гамулин нам је у разговору рекла да су је свједочанства шокирала, да није очекивала да ће се тицати и загребачке Академије те да у непуних пет година њезинога мандата није било ни једне пријаве, а нити је и једна инсинуација о таквом понашању дошла до ње ни до икога у деканату. "Сустав не функционира довољно добро и пропустили смо примијетити и реагирати, а ја сам као деканица прва у ланцу одговорности. Желим показати жртвама да нису биле узалуд храбре када су проговориле и да ће сви који су радили те ужасе поднијети конзеквенце", каже деканица. 

У Хрватској је шест посто студентица доживјело теже облике (уцјене оцјенама, нежељени додири, приједлози за интимно дружење), а 35 посто лакше облике сексуалног узнемиравања (неукусне примједбе или шале, погледи итд), утврђено је старим, но до сада јединим релевантним истраживањем о сексуалном узнемиравању на сва четири хрватска свеучилишта, које су још 2001. провеле професорица Факултета политичких знаности Смиљана Леинерт Новосел те тадашња студентица Александра Штингл. Ти се подаци о распрострањености сексуалног узнемиравања на факултетима у Хрватској поклапају са свјетским истраживањима и нису занемариви па свеједно о узнемиравању на факултетима не знамо готово ништа и мали је број пријава, што је разумљиво с обзиром на то да је жртва у подређеној и зависној позицији и тиме у битноме онемогућена да се обрани и потражи помоћ. 

Да би се ствари мијењале на нашим факултетима, а посебно на онима гдје се лабавије границе односа између професора и студената правдају професионалним специфичностима, као што је то на академијама, није довољно позвати студенте да се јаве с притужбама, него се треба креирати факултетско окружење које не подржава било коју врсту неприличног понашања.

Глумица Лада Бонацци: Тек сам у Лондону схватила што значи уважавајући однос према студентима

Глумица Лада Бонацци дипломирала је глуму на загребачкој Академији, но тек када је отишла на магистериј из физичког театра у лондонски Централ Сцхоол оф Спеецх анд Драма схватила је што заправо значи уважавајући однос према студентима.

"Првог дана наставе нам је водитељ одсјека рекао да факултет има нулту стопу толеранције на било какву врсту насиља те да је њихова дужност да нас заштите и упутио нас да му се обратимо ако се било што непримјерено догоди. Потом нам је дао у руке брошуре са свим потребним бројевима телефона и рекао нам да је факултетски психолог стално доступан студентима. Наша менторица из глуме нас је првог сата питала смета ли коме да га се додирује. Једна студентица није хтјела да је се додирује и то се поштовало. Кроз цијели студиј није било могуће да студент и професор остану сами у просторији", говори нам Лада Бонацци.

"Док не одеш у неко другачије окружење, ни не схватиш да то није нормално"

"Конзултације су се одвијале искључиво у јавним просторима. Ни једном нитко на нас студенте није подигао глас нити су се бавили тиме како изгледамо, а идеја да се студента треба прво сломити како би се с њим радило је била неприхватљива. До тада нисам знала да рад на глуми може бити толико њежан и истовремено ослобађајући те да се могу на факултету осјећати сигурно неовисно о томе како изгледам и што радим. То ми је вратило вјеру у професију и повјерење у саму себе. Престала сам мислити да сам глупа, неспособна и да су ми бокови прешироки, а те ми је идеје о себи дала загребачка Академија", препричава Лада. Иако каже да на АДУ није доживјела физичко сексуално узнемиравање, јест вербално, попут тога да јој се говори "тако се не јебеш па не можеш тако ни глумити" или "глуми из пичке".

"Док не одеш у неко другачије окружење, ни не схватиш да то није нормално", каже Лада.   

Што је нормално, а што не, да имамо право одбити нешто што нам се не свиђа и што нам није угодно, још би у дјетињству родитељи требали едуцирати дјевојчице и дјечаке, али и институције којима су повјерени.  

У случају сексуалног злостављања, можете се обратити Женској соби – Центар за сексуална права у Загребу. 

Сваким радним даном од 8 до 18 сати на број мобитела 091/150-5225

Сваким радним даном од  9 до 17 сати на број телефона +385 1 6119 174 

Овај материјал настао је уз финанцијску подршку Еуропске уније у оквиру пројекта "Тоwардс ан опен, фаир анд сустаинабле Еуропе ин тхе wорлд – ЕУ Пресиденцy Пројецт 2019 – 2021". За садржај је искључиво одговорна ауторица и не може се сматрати службеним ставом Еуропске уније.

 

Текст преузет из Индеxа

 

 

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.