Инес Костић, Мостарка у парламенту Сјеверне провинције у Краљевини Холандији

Инес Костић је рођена у Мостару, а свој град је напустила са 10 година, 1994. у току ратних збивања. Поријеклом је из мултиетничке породице, која је прије и током рата живјела на обје стране Мостара. 

BUKA portal / 04. јун 2019

Foto: Screenshot

Из Мостара су се запутили за Холандију, гдје Инес и данас живи, али и политички дјелује.

Инес је од самог рата била активисткиња за људска права. Доласком у Холандију придруживала се многим протестима против рата и свега оног што је негативно у контексту људских права. Касније се придружила ЛГБТQА покрету, а 2012. године постаје чланица Партy фор тхе Анималс (Странке за животиње), схвативши да борбом за права животиња обједињује борбу за добробит и права свих становника планете Земље. 

На посљедњим парламентарним изборима у Краљевини Холандији, кандидовала се и освојила мјесто у Парламенту Сјеверне Провинције

У децембру 2018. године у својој родној земљи, тачније у Сарајеву, је организовала Анимал Политицс међународну конференцију, приликом које је њена страначка колегица Цхристине Туинесен одржала предавања под називом "Оне Сингле Планет." 

Партy фор Анималс је иначе прва странка овог типа на свијету, а данас броји преко 20 сестринских организација широм свијета. Велики број мјеста заузима на разним нивоима власти у Холандији, а у Европском парламенту је Ања Хазекамп поново освојила мандатно мјесто, скупа са колегама из Португала и Њемачке. 

У априлу ове године, оснивачица странке Марианне Тхиеме је гостовала на Парламентарној скупштини БиХ, поводом догађаја под називом "Маке Фур Хисторy", током којег се Ања Хазекамп, такођер, видео поруком обратила нашим парламентарцима.

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.