Информација из УИО БиХ за увознике, извознике и шпедитере

Због ванредне ситуације узроковане епидемијом Цовид 19 сви камиони који само врше транзит робе кроз Републику Хрвстаку у обавези су да прелазе на граничним пријелазима Градишка и Шамац на сјеверу, те Бијача на југу Босне и Херцеговине,

FENA / 24. март 2020

 

Ово је саопштено из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Напомињу да су се због тренутне, веома компликоване процедуре са возачима камиона које проводи Гранична полиција Хрватске, створиле велике колоне камиона, посебно на пријелазима Градишка и Шамац, те застој промета теретних моторних возила.

- Због тога апелују на све пријевознике који излазе из БиХ са празним камионима и иду на утовар у Хрватску или превозе робу чије је крајње одредиште Република Хрватска, а која не подлијеже надзору надлежних инспекција, да користе граничне пријелазе Градина, Брод и Изачић. На овакав начин ће се осигурати смањење колона камиона на пријелазима Градишка и Шамац – истичу из УИО.

Такођер, позивају увознике и шпедитерске куће да, у случајевима гдје је то могуће, увозне пошиљке упућују транзитним пријавама у царинске испоставе у унутрашњости земље, како би се растеретио рад цариснких испостава Градишка и Шамац, које су тренутно изузетно оптерећене.

- Како би се изашло у сусрет привредној заједници у БиХ на начин да се провођење царинских поступака додатно убрза, УИО је отворила могућност да шпедитерске куће у испоставама Градишка и Шамац подносе царинске пријаве на сервер Управе у току 24 сата. Регистровањем што већег броја царинских декларација током 24 сата (посебно за оне пошиљке које не подлијежу инспекцијском надзору), царинска служба ће их моћи обрађивати од раних јутарњих сати – наглашавају из УИО.

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.