Искусни имунолог најавио када би могла наступити нормализација живота

РИЈЕЧ СТРУЧЊАКА

BUKA portal / 15. септембар 2020

Др. Антхонy Фауци, главни стручњак администрације САД-а за заразне болести, у петак је рекао да се Америка из ноћне море коронавируса у нормалан живот неће вратити до дуго у 2021. јер ће бити потребни мјесеци за цијепљење већег дијела становништва.

Фауци, 79-годишњи имунолог, рекао је да и даље очекује да ће цјепиво бити доступно почетком 2021. године.

“Ако говорите о нормалности прије цовида, то ће бити добрано у 2021., можда чак према крају 2021.”, рекао је телевизији МСНБЦ. “Док мобилизирате дистрибуцију цјепива и цијепите и заштитите већину становништва то неће бити прије краја 2021. године”.

Такођер је изразио забринутост због отварања затворених дијелова ресторана када постане хладније.

“Бити у затвореном простору апсолутно повећава ризик”, рекао је Фауци. “Забрињава ме када видим да почињу активности у затвореним просторима а то постаје све неизбјежније како улазите у јесен и зиму”.

У сриједу је гувернер државе Неw Yорк Андреw Цуомо допустио њујоршким ресторанима да од краја рујна поновно почну служити храну у својим затвореним просторима.
 

По цијелом САД-у полако се почињу отварати ресторани, теретане, кина, казалишта, фризерски и козметички салони.

Извјешће америчког Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) утврдило је да је међу зараженима двоструко више оних који су тијеком два тједна прије тестирања били у ресторану него у опћој популацији.

Фауци упозорава да људи требају посебно опрезни тијеком јесенских и зимских мјесеци како би се заштитили од вируса.

У САД-у је у четвртак забиљежено 35200 нових случајева заразе цовидом-19, по подацима свеучилишта Јохнс Хопкинс. Нови коронавирус заразио је више 6 390 000 Американаца и до сада је повезан с готово 192 000 смртних случајева у САД-у.

“Достижемо разину од око 40.000 случајева заразе дневно и око 1000 смртних случајева”, напоменуо је Фауци.
 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.