ИСПИТАТИ УСТАВНОСТ ОДЛУКЕ ЦИК-а о додјели недостајућих мандата у Дому народа Парламента ФБиХ

Одлука ЦИК-а је у супротности са Уставом Федерације БиХ, упозоравају из Иницијативе.

BUKA portal / 07. март 2019

Иницијатива за мониторинг европских интеграција Босне и Херцеговине реагује на одлуку Централне изборне комисије Босне и Херцеговине (ЦИК) да додијели мандате делегатима Дома народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине на основу допунских критерија и процедура које је сама прописала.

"Критерији и поступак попуне недостајућих мандата у Дому народа Парламента Федерације БиХ за Опште изборе 2018. године које је ЦИК усвојио 27. фебруара 2019. године, па тиме и одлуке о попуни три недостајућа мандата од 5. марта 2019. године – у супротности са Уставом Федерације БиХ, упозоравају из Иницијативе за мониторинг европских интеграција БиХ. Наиме, ЦИК-ови Критерији и поступак прописују да се недостајући мандати додјељују кандидатима који уопште нису изабрани у кантоналне скупштине, а став (1) члана ИВ.А.8. Устава Федерације БиХ прописује да делегате Дома народа бирају кантоналне скупштине из реда својих делегата, што значи да је ЦИК додјељивањем мандата особама које нису ни изабране у кантоналне скупштине дерогирала Устав.

Подсјећамо јавност да ово није први пут да клуб Срба није попуњен довољним бројем делегата, али да законодавци и уставотворци до сада нису уложили ни најмањи напор да адекватним измјенама Устава Федерације БиХ и Изборног закона БиХ отклоне овај проблем и тиме омогуће ЦИК-у да без проблема проведе посредне изборе за Дом народа Парламента Федерације БиХ, те осигура равноправну заступљеност конститутивних народа у том дому.

Позивамо све који имају активну легитимацију да покрену поступак оцјене уставности Критерија и поступка које је прописао ЦИК, те одлука које је донио по основу тих Критерија и поступка. Такође, позивамо овлаштене предлагаче да приступе измјенама и допунама Устава Федерације БиХ и Изборног закона БиХ како би се коначно ријешио проблем попуњавања Дома народа Парламента Федерације БиХ."


 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.