ИСПИТИВАЊЕ ПИРАЛЕНА У БАЊАЛУЧКОМ ИНЦЕЛУ: Претходна власт је заташкавала овај случај

Прошле су двије године од пожара у Инцелу, а још увијек не знамо колико је стварни степен загађења и какве су посљедице по људе и животну средину.

BUKA portal / 21. јул 2021

Foto: Buka

 

Данас су на локацији Инцела у Бањалуци узети узорци земље загађене пираленом. Посљедњи пут узорковање је урађено 2019.године, али од тада није било активности по овом питању.

Узимање узорака проводи фирма из Чешке Деконта која је прошле године узела узорке са читаве локације Инцела, а сад се узимају узорци са мјеста која су била контаминирана.

Присутан је био и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је тим поводом изјавио да су прошле двије године од пожара у Инцелу, а да још увијек не знамо колико је стварни степен загађења и какве су посљедице по људе и животну средину.

"Ово је једна од најважнијих тема које град треба да покрене, да знамо истину о пиралену, да знамо стварну количину загађења, стварне посљедице по земљиште, по животну средину, по раднике, по грађане које живи у близини Инцела, јер само са истином ми можемо да доносимо праве одлуке, да видимо стварну штету, стварну одговорност, да видимо у ком правцу да идемо. Еколошка инспекција је рекла да ће се један дио узорака  оставити нама ако ми будемо хтјели да провјеравамо, јер увијек постоји контрола над контролом. То је наше право и ми хоћемо, јер постоји пуно контроверзи везано за ову тему, јер претходне власти су то заташкавале и пуно се чекало. Прошле су двије године а не знамо стварну истину."

На питање новинара Буке због чега се овај случај заташкивао, Станивуковић је рекао да то није било у њиховом интересу, зато што је одговорност била људи блиских власти, додајући да је Република Српска "добила близу 100 милиона КМ да санира све радиоактивне локалитете, од чега је потрошено само 2 милиона".

"Ништа не знамо. ја сам тада био народни посланик који је тада из Градске управе, а њима се говорило да ћуте, а могу сада посвједочити. Људи су тада људима из опозиције давали да о овим темама причамо. О овом пожару се ћутало, нама је речено да је само дрво изгорјело, а не пирален, и да није оволика штета. Па смо морали правити протесте док нисмо успјели да искамчимо да некога ангажују. Када су тог неког ангажовали, онда је то пропало. И сад се реагује. О многим стварим се у јавној управи ћутало, јер то просто није био њихов интерес, јер је одговорност била на људима који су блиски власти тадашњој са једне стране, са друге стране ово много кошта. И онда су они рекли боље прикрити него стварно рећи. Зашто се ћутало? То они могу више рећи, али тек двије године послије можемо открити стварну истину. Ми смо и тада дјеловали са кривичним пријавама против НН људи у Градској управи, против тадашњег Градоначелника и министрице Сребренке Голић и ми са овим настављамо, али не може све остати на овоме. Али видјећете у септембру када та тачка буде на дневном реду. Зашто се ћутало о других четири пет локалитета? Зашто они нису санирани? Зашто је тада Република Српска добила близу сто милиона да санира сав штетни радиоактивни отпад. Од 100 милиона, потрошена су два милиона, 98 никада није повучено", рекао је новинару БУКЕ Станивуковић.

Станивуковић је изразио захвалност УНДП-у који помаже надлежним институцијама у испитивању загађености и санирању јавних површина у граду Бањалуци. 

Што се тиче приватних парцела, градоначелник Бањалуке је рекао ће власницима парцела бити наређено преко Еколошке инспекције да санирају земљиште, како се овај проблем не би продубљивао.

Станивуковић је упозорио да ово није усамљен случај и да у Бањалуци има још контаминираних локација.  

"То је проблем о којем се ћутало. Оваквих локалитета у Бањалуци имамо још и ми ћемо кроз извјештај нашег Тима за ревизију и користећи апарате које набављамо као Инспекција, као град, анализирати и радиоактивност других дијелова нашег града, а то није само локалитет Инцела. Говори се о још најмање пет локација о којима су Министарство и друге надлежне институције ћутале. Бањалука мијења ту праксу. Ништа не знамо, о овом пожару се ћутало, морали смо правити протесте да некога ангажују, то је пропало и сада смо овдје."

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.