Исповијест преживјелих: Авион се тресао, људи вриштали, а онда се чуо ужасан звук

АЛМАТИ - Авион компаније "Бек Ер" са 93 путника и пет чланова посаде срушио се јутрос у близини града Алмати у Казахстану, убрзо након полијетања.

BUKA portal / 27. децембар 2019

Foto: Tanjug

 

Страдало је, према посљедњим информацијама, најмање 15 људи, а преживјели су повријеђени. Око 50 особа је у болници.

Сви они навели су да се авион прије пада тресао и да се чуо "ужасавајући звук". "

"Авион је летио под нагибом. Све је било као у филму. Људи су викали, вриштали плакали", рекла је једна преживјела путница за Тенгрињуз, додајући да је чула "ужасавајући звук" прије него што је авион почео да губи висину, преноси Ројтерс.

Авион "Фоккер 100" који је летио ка престоници Нур-Султан прије зоре "изгубио је висину током полијетања и пробио бетонску ограду", прије него што је ударио у двоспратну зграду, саопштио је казахстански Комитет за цивилно ваздухопловство.

Још један преживјели, бизнисмен Аслан Назаралијев, рекао је за часопис Времиа да је авион почео да се тресе док је добијао надморску висину око двије минуте након полијетања.

"У неком смо тренутку почели да падамо, не вертикално, већ под углом. Изгледало је као да је изгубљена контрола над авионом", рекао је он.

Авион је почео да губи висину у 7.22 по локалном времену, преноси АП.

Како се наводи, најмање 66 особа је повријеђено, од којих је 50 у болници, а на мјесту несреће била је густа магла.

Аеродром је на својој Фејсбук страници написао да није дошло до пожара и да је одмах послије несреће почела спасилачка акција.

Око 1.000 људи налази се на мјесту несреће које је прекривено снијегом. Вријеме у Алматију било је ведро, са благом температуром испод нуле која је уобичајена у ово доба године.

На снимцима се види како се предњи дио порушеног трупа забио у једну кућу, док задњи дио авиона лежи у пољу надомак аеродрома. Власти нису дале ниједан могући узрок несреће. 

Комитет за ваздухопловство саопштио је да суспендује све летове авиокомпаније "Бек Аир" и авионе "Фокер 100" док чека истрагу.

Токајев: Одговорни за пад авиона суочиће се са тешком казном

Казахстански председник Касим Жомарт Токајев изјавио је да ће се одговорни за пад авиона компаније Бек Ер, који се срушио се јутрос у близини града Алмати суочити са "тешком казном у складу са законом".

Он је то написао на свом Твитер налогу, изражавајући саучешће жртвама и њиховим породицама.

Токајев је 28. децембар прогласио државним даном жалости и поставио премијера Аскара Мамина на чело комисије за истраживање несреће.

Казахстанско министарство унутрашњих послова саопштило је да истражује могуће кршење правила безбједности на лету са 93 путника и пет чланова посаде.

У тренутку несреће у околини је била густа магла, преноси Ројтерс.

Комитет за ваздухопловство суспендовао је све летове авиокомпаније Бек Ер и авиона Фокер 100 док се чекају резултати истраге.

Авион који се срушио направљен је 1996. године, саопштила је влада, а његова посљедња потврда о лету издата је у мају 2019. године.

Аеродром је наставио да ради, а након несреће је полетјело још неколико авиона.

 

(Танјуг)


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.