Историчари из БиХ и региона понудили рјешење како изучавати историју 90-тих на Балкану и освојили престижну свјетску награду

Велика ствар је бити изабран међу троје најбољих на свијету.

T.Čalić / 16. октобар 2019У Оттаwи су јучер проглашена три добитника Награде за глобални плурализам за 2019. годину, а један од добитника је тим учитеља и наставника историје  из БиХ, Хрватске, Црне Горе и Србије.

Њихов пројекат  "Учење (х)историје која то још није", бави се осјетљивом темом,  распадом Југославије и ратовима који су се десили на овим просторима, а који се, од земље до земље, презентују  на различите, често супротстављене и међусобно искључујуће начине..

Награда је признање за изванредна постигнућа организација, појединаца и влада широм свијета, која представљају миран и продуктиван живот с различитостима.
Колики је значај једног овако престижног признања више нам је рекла Мелиса Фортић испред Удружења наставника хисторије/историје/повијести у БиХ (ЕУРОЦЛИО ХИП), које је носилац пројекта из наше државе.

Осјећај је сјајан. Добити признање од једне овакве институције међу заиста импозантном броју пријављених пројеката је потврда да сав уложени труд није био узалудан. У времену када су евидентне подјеле у нашим друштвима на Балкану идеја заједничког пројекта кроз који се промовира идеја сарадње, поштовања и важности суочавања с прошлошћу препозната је и награђена овом вриједном наградом. Ово нам је заиста потицај да наставимо са пројектима унапријеђења квалитете наставе хисторије на нашим просторима”, рекла је за Буку Фортић.

О награђеном пројекту и начину како подучавати дјецу о историји ратова деведесетих, Бука је већ писала, а текст можете прочитати ОВДЈЕ. 

 

Поред историчара из региона, преостала два добитника ове престижне награде су Деборах Ахенкорах – млада социјална предузетница и активисткиња из Гане која промовише афричку књижевност за дјецу, те Центар за социјални интегритет (Мианмар) локална организација, која помаже партиципативно грађанство у Мианмару фокусирајући се на младе, посебно оне из маргинализираних и недовољно заступљених заједница. 

Сваком од три побједника биће додијељено 50.000 долара и неновчана подршка за унапређење њиховог рада на промовисању плурализма.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.