Историја патње и смрти: Књига Иве Голдстеина о Јасеновцу представљена у Бањалуци

Иво Голдстеин рекао је да је настојао написати цјеловиту историју јасеновачког логора, од 1941. до његовог нестанка 1945.године. Истакао је да је хтио написати историју патње и смрти у Јасеновцу.

Maja Isović Dobrijević / 03. јун 2019

Foto: BUKA

 

У Бањалуци је у петак представљена књига "Јасеновац" аутора Иве Голдстеина у просторијама Хотела Палас.

Монографија Јасеновац Иве Голдстеина настала је у времену у којем је повијесни ревизионизам у пуном замаху. Националисти, овисно о провенијенцији, устрају у тврдњи да Јасеновац није био логор смрти, штовише, посежу за измишљотином да је тек 1945. постао стратиште, док се, с друге стране, број јасеновачких жртава морбидно увећава преко сваке мјере.

Иво Голдстеин рекао је да је настојао написати цјеловиту историју јасеновачког логора, од 1941. до његовог нестанка 1945.године. Истакао је да је хтио написати историју патње и смрти у Јасеновцу.

"А за политизације било које врсте немам баш пуно сензибилитета. Покушавам бити изван тога и било би ми жао да једно стручно питање изађе из подручја професије и постане предмет политике. Централна тема Јасеновца мора бити, као што у овој књизи јестем жртва њихова страдања у Доњој Градини и другим стратиштима, али и стратегије преживљавања", рекао је Голдстеин.

Реакције историчара на ову књигу су, наводи, дијелом повољне, али има и различитих критика, које су више изван струке. Каже да му је драго да је књига представљена у Бањалуци, у крају из којег је много људи страдало у том логору.

 

У име издавачке куће „Фрактура“ Сеид Сердаревић је рекао да је књига важна и за Хрватску и регију, јер је објективна и бори се против сваке врсте ревизионизма у вези с темом Другог свјетског рата и Јасеновца.

Такве књиге су потребе, јер, како каже, трезвено доносе теме које често служе у политикантске сврхе, а не као пијетет према жртвама, и да служе историјској истини.

У питању је, истиче, опсежна и важна научна монографија објављена крајем октобра прошле године.

"Књига је продукт дугогодишњег Голдстеиновог бављења темом НДХ, Другог свјетског рата, холокауста, који је скупљао материјале по архивима, као и свједочанства", рекао је Сердаревић и истиче да књига на потпуно историјски начин и с пуним научним утемељењем приступа грађи, али Голдстеин уклапа и лична свједочанства преживјелих у свој наратив о Јасеновцу.

Књига обухвата историју концентрацијског логора Јасеновац  од његовог оснивања до 1945.године, убиства, прогоне, те, како каже, даје поглед са свих страна, јер Голдстеин говори и онима који су били мучитељи, као и о жртвама. Опремљена је и картама и фотографијама које досад нису биле објављене.

 

Историчар Хуснија Камберовић каже да је важно разговарати о темама које су значајне за нашу историјографију, али и за јавност.

Након презентације одржан је и округли сто на тему: "Историографија – предводница и/или сљедбеница: Политичка збивања у Југославији 1989. и историјски ревизионизам".

Историчарка из Београда Дубравка Стојановић је рекла да је Хисторy фестивал први пут организован у Бањалуци.

"Желимо да говоримо о овим темама које јесу болне и тешке, али се о њима мора говорити како би ишли даље", рекла је она.

“Иво Голдстеин остаје чврсто усидрен у хуманистичкој традицији хрватске хисториографије, доказујући да јасеновачко зло није необјашњиво и наднаравно, већ резултат свјесних одлука и дјеловања обичних, можда и баналних особа сврстаних у расистички и отворено злочиначки политички сустав. Иако су у јасеновачком логору заточеници и њихови убојице били у потпуно опречним улогама, овај текст не дехуманизира ни једне ни друге, унаточ суставним покушајима усташа да то учине својим жртвама.” - Горан Хутинец који је написао рецензију за књигу.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.