ИСТРАЖИЛИ СМО: Који мобилни оператер у БиХ вам се највише исплати!

БХ Телеком, ХТ Еронет или Телекома Српске

Tatjana Čalić / 11. јануар 2020

У мору компликованих тарифа и опција које нуде мобилни оператер у БиХ покушали смо израчунати чије услуге су најповољније- БХ Телекома, ХТ Еронета или Телекома Српске. Предмет анализе су били препаид и постпаид пакети.

Посао није био нимало једноставан, али до одређеним закључака смо ипак дошли.

На самом почетку истраживања схватили смо да је немогуће упоређивати најјефтиније пакете јер су неки од њих нудили мобилни интернет, други нису, неки су нудили телефонске позиве према свим мрежама унутар БиХ, роминг, а други нису. 

Стога смо одлучили пронаћи најповољнију тарифу за конкретан случај -50 смс порука према свим мрежама, 2 мјесечне комуникације са пријатељ бројем, 2 сата мјесечне комуникације према мобилној и фиксној мрежи унутар БиХ и 2 ГБ мобилног интернета

Претраживањем понуде на страницама оператера и уз појашњења запослених долазимо до сљедеће табеле везано за препаид, односно допуну.

 

Оператер

Картица

Бонуси на картици

Додатни бонуси

Минут разговора према свим мрежама

Цијена поруке

ТЕЛЕКОМ СРПСКЕ

4 КМ

4 КМ или 15 ГБ

-

0, 18 КМ/мин

0,08 КМ

БХ ТЕЛЕКОМ

5 КМ

1 ГБ и 3 КМ

Уз регистрацију броја додатних 5 КМ на рачуну

0,20 КМ/мин

0,10 КМ

ХТ ЕРОНЕТ

4 КМ

4 КМ

-

0,211 КМ/мин

0,07 КМ

 

Тако уколико се одлучите купити број у неком од ова три телеком оператера ситуација је таква да највише добијате куповином Мтелове картице гдје су уједно и најјефтинији позиви према свим мрежама. Слање порука за препаид кориснике најповољније је у мрежи ХТ Еронет и износи 7 пфенинга.

Код одабира тарифе за наш конкретан случај Телеком Српке није нудио одговарајућу тарифну опцију јер је нудио разговоре искључиво у свој мрежи. Примјерице њефтинија опција је Допуна С која нуди 
80 мин према м:тел мрежи; 80 СМС према свим мрежама у БиХ, траје 30 дана и кошта 8 КМ, а ако овој понуди желите додати интернет морате издвојити 11, 70 КМ за 1 ГБ/30 дана.

Код БХ телекома опција допуне за 7 дана не укључује позиве према другим мрежама у БиХ док је понуда за 30 дана сљедећа- 100 минута, 100 СМС и 100 МБ за 10 КМ што уз докуп 2 ГБ који коштају 10 КМ доводи до приближне опције траженој уз цијену од 20 КМ.

 

У ХТ Еронету нам је препоручена Слагалица гдје нисте ограничени бројем пакета који се могу активирати, те се у комбинацију пакета можеш додати и више пакета из исте категорије, што нас у нашем коннкретном случају доведе до суме од 21 КМ за коју добијамо 110 минута разговора, 60 порука и 3 ГБ.  Тачно је да нема пријатељ броја али имамо 1 ГБ мобилног интернет више од траженог.


Ова мала анализа показала је колико мобилног интернет добијате за 10, односно 11,70 КМ.

Оператер

КМ

ГБ

ТЕЛЕКОМ СРПСКЕ

11,70

1

БХ ТЕЛЕКОМ

10 КМ

2

ХТ ЕРОНЕТ

10 КМ

3

Пређимо на претплатничке пакете.

Код ХТ Еронета одабрали смо за наш конкретан случај најприступачнију и уједно најјефтинију ЦООЛ ТАРИФУ која нуди 100 минута разговора, 100 СМС/ММС и 5 ГБ*  по цијени од 15 КМ.

 

У цалл центру Телекома Српске су нам за наш планирани саобраћај предложили пакет Претплата: С Нет+ који нуди 100 мин према свим мрежама у БиХ, 50 мин према мтс мобилној мрежи, пријатељ број, неограничен број СМС порука према свим мрежама у БиХ, 20 ГБ мобилног интернет, 1 ГБ роминг интернета у мтс/м:тел цг мрежама по цијени од 16,97 КМ на 24 мјесеца под условом да нисмо заинтересовани за мобилни уређај уз овај пакет, а ако јесмо цијена мјесечне претплате је 33,93.

У БХ Телекому су такође имали занимљиву понуду -мобилна претплата ЕXТРА С која нуди 500 мин разговора према свим мрежама, 500 СМС порука према свим мрежама и 2 ГБ интернета по  мјесечној претплати од  22 КМ, док уз потписани уговор на 24 мјесеца цијена је знатно  нижа и износи 15,60 КМ.
И док су у БХ Телекому И ХТ Еронету ово биле и најефтиније тарифе, Телеком Српске је имао још једну нижу под условом да нисте заинтересовани за мобилни уређај -11, 12 КМ међутим она у нашем конкретном случају није нудила довољно мобилног интернет- само 150 МБ.

Закључак, за 15-16 КМ сва три телеком оператера нуде доста различите опције на кориснику је да одлучи шта му више одговара – више минута разговора, више СМС порука  или мобилног интернет.
Пријатно нас је изненадила и понуда БХ Телекома без претплате (0 КМ) за  слијепа лица, лица са параплегијом и парапарезом, лица обољела од дјечије парализе, церебралне парализе, мултиплесклерозе и дистрофије.

Код друга два оператера нисмо видјели сличне понуде.

Може ли ово боље, питате се?

Стручњаци за телекомуникације сматрају да може и по питању цијена и по питању тарифних пакета, јер још увијек поприлично заостајемо за Европом.

Колико каскамо, кажу, можда најбоље илуструје чињеница да док цијели свијет прича о увођењу  5Г мреже, Босна и Херцеговина је тек прошле године, као посљедња у Европи почела са увођењем 4Г мреже, која је поређења ради у сусједној Хрватској доступна већ осам година.

Свјесни су свега и у Регулаторној агенцији за комуникације која. на иницијативу Парламента БиХ, посљедње 4 године ради на усклађивању цијена услуга мобилне телефоније са цијенама у региону. Данас су, кажу, и понуда и цијене оператера, поприлично унапријеђене у односу на претходне године, а у току су и активности  које ће  “знатно утицати на повећање квалитета услуга, те допринијети да услуге у БиХ буду на нивоу услуга земаља у региону и земаља Европске уније”. 

И док свијет незаустављиво граби напријед, ми се тек ускљађујемо са неким прошлим временима.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.