ИСТРАЖИВАЛИ СМО: Овако мајке широм свијета хране своје бебе, ово су СЛИЧНОСТИ и РАЗЛИКЕ

Одговори су у редакцију БУКА стигли из многих земаља Европе, из регионалних земаља, из Канаде, Киргистана, Америке, Кине, Аустралије.

Maja Isović Dobrijević / 08. фебруар 2017

Једна од најтежих ствари за младе мајке је увођење кашица у бебину исхрану. Питања је много, а одговора још више. У ери интернет можете наћи потпуно супротне савјете о томе како почети беби давати кашице, шта јој правити, на који начин и које намирнице уводити. Свјетска здравствена организација дала је одређене смјернице када је ова тема у питању, али оне се често разликују од савјета педијатара, па су мајке збуњене.

Занимало нас је колико се савјети о овој теми разликују имајући у виду земљу у којој је беба рођена. Уз мрежу познаница дошла сам до одговора из разних земаља када је ријеч о исхрани беба, а у тексту можете пронаћи сличности и разлике у различитим земљама.

Питали смо мајке које се смјернице када је храна за бебе у питању препоручују у земљама у којем живе, до кад се препоручује дојење, које кашице се уводе, које кашице су куповале. Различита су мишљења о увођењу млијечних производа, воде, цитруса и јаја у бебину исхрану. Одговори су у редакцију БУКА стигли из многих земаља Европе, из регионалних земаља, из Канаде, Киргистана, Америке, Кине, Аустралије.

Слађана Перковић, Француска

У Француској се увођење кашица препоручује од 6. мјесеца. Прве намирнице које се препоручују су тиквица, мрква, јабука и крушка. Углавном сам се држала прописаних правила које су ми препоручили у савјетовалишту. Добила сам табелу са јасним смјерницама када, колико и које намирнице беба треба јести. Када је ријеч о куповним кашицама њих ријетко купујем, а када их купим гледам да то буду кашице Беббио, то је француска марка беби хране. Углавном јој кухамо, најчешће викендом, јер моја кћерка иде у вртић и тамо руча и ужина. Још увијек бебу дојим, али за ужину у вртићу добије бочицу млијека марке “Галлиа”. У Француској дојење се препоручује најмање 6. мјесеци, а млијечни производи се препоручују да се уводе у исхрану од шестог мјесеца у виду јогурта, свјежег сира, исто као и трвдо кухано јаје, односно само жумањак (и то само чевртина). Као сам дојила, педијатар ми је рекао да беба осим кад су велике врућине и уколико беба нема температуре не треба да пије воду до 6. мјесеца. Моја беба воли јести све, а највише воли слатки кромпир.

Наташа Јаворски, Канада

Уколико мајка бебу доји у Канади се препоручује увођење капица од шестог мјесеца. Препоручује се да се беби праве домаће кашице, а савјетује се да се почне са сланим, па са слатким кашицама. Почиње се са лаганим поврћем са додатком житарице уиноа. Ја имам три цурице и нисам се држала посебних прописа када је њихова исхрана у питању, а оно што су вољеле да једу то сам им и правила. Нисам се строго држала савјета од педијатара, јер сматрам да мајка најбоље познаје своје дијете и са својим инстинктом сам се водила. Вода се у Канади препоручује од трећег мјесеца, цитрусно воће са 9, а млијечни производи након прве године. Моја дјеца су вољела кашицу од банана, боровнице и слатког кромпира. За дојење нема границе, а препоручује се бар до годину дана

 

 

Гордана Поповић, БиХ

Код нас се увођење кашица препоручује са шест мјесеци, а савјетује се да се крене са безглутенским житарицама: рижом и кукурузом. Као неко ко се никада није занимао за исхрану дјеце прије него сто сам постала мама, за почетак сам морала да се ослањам на књиге и мишљење стручњака. Временом сам се опустила и слиједила свој инстинкт. Могу реци да нисам погријешила. Када су у питању куповне кашице моја беба је највише вољела Хипп, а понекад Фрутек и Лино, док АД млијеко нисам користила. Дојење се препоручује до годину дана, мада наводе да би до друге године било идеално. Престала сам да дојим када је беба напунила годину дана самоиницијативно и увела кравље млијеко у бебину исхрану. Цитрусе сам увела тек са годину дана, павлаку је прву пробао од млијецних производа са 7 мјесеци, иако препоручују да то буде јогурт не прије 10 мјесеци, а млијеко са 12 мјесеци. Жуманце са 8, а бјеланце са 12 мјесеци, тврдо кухано. Беба, иако је била дојења, пила је воду од првог дана. Педијатри иначе сматрају да није неопходна дојеној беби, но нисам то послушала. Омиљена кашица од моје бебе је била: скухане и изблендане бресква и крушка, а затим додан грчки јогурт.

Дахлиа Ноир, Данска

У Данској се увођење кашица препоручује од 4. мјесеца ако за то постоји потреба, ако дијете не напредује, не добија на килажи и гладно је, у свим другим случајевима препорука је од 6. мјесеца. У Данској патронажне сестре питамо за савјете о бебиној исхрани и њези, а патронажна сестра ми је кући донијела књигу у којој сам могла наћи савјете и рецепте за бебину исхрану. На почетку се препоручују кашице од кукурузног брашна и хељде, а касније се уводе повртне кашице, кромпир, мрква, ово се односи на најранији почетак дохрне, од 4. мјесеца. Ја сам пазила да се држим савјета које сам прочитала у тој књизи коју сам добила, а чак сам постала и фанатична у настојању да ми дијете једе што здравију и квалитетнију храну. Пазила сам од почетка да буде органска храна, кухана на пари, да буде разноврсна.

 

 

Азра Морић, Шведска

У Шведској почетак дохране савјетује се од шестог мјесеца, а препоручује се да се скуха каша, типа Нестле или да се беби храна даје на флашицу у виду ријетке кашице. Када је у питању куповна храна ја сам куповала брендове Нестле и Семпер, а бебу сам дојила до 6. мјесеци, а препоручује се дојење до годину дана. Када је у питању кравље млијеко оно се не препоручује у великим количинама, а беби сам давала воду И благу камилицу. Моја беба је вољела да једе воћне кашице, а највише банана и боровницу.

Сања Крчмар, Шведска

У Шведској увођење кашица препоручује се са шест мјесеци, а креће се кромпиром, мрквицом, рижом, тиквицом, гризом. Слушала сам савјете и ништа нисам уводила на своју руку И прије времена. Када је ријеч о брендовима користила сам кашице Семпер, Нестле и Хипп, адаптирано млијеко НАН.  Јаја, само жумањак, почиње се давати са 6-7 мјесеци, а кравље млијеко тек након навршене прве године. Јогурт и сир, као и цитрусно воће од осмог мјесеца. Цијело јаје даје се тек послије прве године. Ми смо тек кренули са дохраном, а међу бебиним фаворитима су манго, банана и авокадо.

Мирела Дјекановић, Аустралија

Увођење кашица у Аустралији се препоручује од шестог мјесеца, али може се помало покушавати и раније, од петог мјесеца, зависно од тога да ли је дијете спремно или не. На почетку се углавном препоручује рижина кашица, воће (крушка,банана ..) које се предходно обаре наравно. Од поврћа може све (кромпир, слатки кромпир, брокуле, мрква), није било нешто што се није смјело дати! Наравно свако ново воће/поврће се уводи постепено, никако све одједном! Углавном сам се водила својим инстинктом, јер и није било неких прописаних правила, сјећам се само да се мед не би требао давати до годину дана.

Кашице сам правила сама, а једину куповну марку коју сам користила је органска и зове се "Беллам'с" . Биле су то воћне кашице, слане никада није вољела! Млијеко које сам користила се зове "Платинум" и оно је највише одговарало стомачићу моје кћерке. Када је у питању дојење препоруке су да се доји бар до 6 мјесеци, а ако мама може до годину дана било би добро. Када је ријеч о јајима она могу и прије годину дана, али да буду добро печена. Што се тиче млијечних производа није било неког посебног упозорења када да се уводе! Беба од рођења није пила воду, овдје не препоручују ниста друго сем млијека све док беба не почне да једе кашице! Тада се већ може уносити вода, а чајеве и сокове не препоручују. Омиљена кашица од моје бебе била је од произвођача којег сам предходно навела. Мјешавина јабуке, овсена каша и смоква! То јој и дан данас још увијек понекад купим,а  сада јој је вец 2.5 године.

Бојана Томић, Србија

У Србији кашице се препоручују од 6. мјесеца или кад зубићи крену. Бебама се на почетку даје блендани кувани кромпир, јабука, мало шаргарепе, а приликом давања храни беби водила сам се својим инстиктом. Од брендова користила сам Јувитану и неке са поврћем, углавном све сам користила од Јувитане. Када је дојење у питању препоручује се и након 6. мјесеца, све док мама има млијека. Прво дијете сам дојила 20 мјесеци, а друго 10, јер нисам имача више млијека. Кравље млијеко се препоручује да се даје кад се беба приближи годиници, а вода се може давати од рођења, ја сам давала прокувану воду, а након тога Роса воду. Моја дјеца су највише вољела да једу Јувитанине кашице.

 

 

Дијана Иџан Бисхоп, Сједињене Америчке Државе

Кашице се овдје препоручују од 4 до 6 мјесеца, кад год мајка жели да почне да их даје беби. На почетку се препоручују кашице од мркве, слатког кромира и авокада. Ја сам сачекала бар до 5 мјесеца да дајем ишта друго осим млијеко дјеци. За почетак се препоручује да се бебама праве кашице, да у њима нема ништа друго осим органског поврћа, а послије се може правити како год желите. Што се тиче марки овдје је Гербер је и даље најпопуларнији.

Дојење препоручује сто дуже, бар до 12 мјесеци, а ако мама може да доји може и након прве године да настави. У Америци кажу да беба послије 6 мјесеци може да једе све осим меда, а вода се не даје бебама све до прве године, кажу да има довољно у млијеку и формули. Моја дјеца су вољела све кашице, нарочито оне са слатким кромиром.

Ивана Франк, Нјемачка

У Нјемачкој се препоручује да се у петом мјесецу креће са кашицом. На почетку се беби даје кашица једном дневно, а креће се са мрквом па се до краја мјесеца са бебином навиком креће са кашом поврће-месо-кромпир. За почетак даје се само лагано поврће као мрква, пастинак, и поврће-месо-кромпир каша. У шестом мјесецу навече се почиње давати млијечна-житарица каша (не кравље млијеко) и мјесец дана касније долази поподне још воћна-житарица каша. Код воћне се креће са лаганим воћем прво - поготово јабука, па крушка, банана, бресква.

Држала сам се правила и кренула сам са намирницама које се предлажу, без соли и да се беби у кашицу додаје квалитетно уље. Када су у питању куповне кашице корстила сам само Хипп, јер они користе само органске намирнице и знам од супруга и свекра који су радили или још раде у тој бранши да је продукција ту етра педантна и чиста. Иако је овдје продукција беби хране овако и онако јако добро контролисана и  има највише прописа могуће

Дојење се препоручује до 6. мјесеца, а ако успијете и нешто дуже дојити гледа се као веома позитивно. Кравље млијеко даје се тек послије 12.месеца, јогурт и слично такође. Цитрус се користи у воћним кашицама али у касније доба. Јаја исто послије 12 мјесеци. Када је у питању течност, овдје кажу беби је довољно мајчино млијеко. Ја сам напркос томе користила и нешећерени лагани беби чај поред млијека. Да олакша беби стомачић. Мислим да нисам гријешила, има овдје феноменалних чајева за бебе које се могу користити без бриге.  У Нјемачкој имамо и апликацију од државних институција које су ангажоване око беби здравља да младим мајкама помогну око таквих питања у беби и дјечијој исхрани.

Ана Кирин, Нјемачка

Овдје се препоручује да беба почне да једе са пуна четити мјесеца, а почиње се поврћем. Педијатар ми је предложио да кренемо са кромпиром и мрквицом. Прва три мјесеца сам слушала све савјете, а након тога водила сам се по властитом инстинкту. Од кашица је углавном јео код код куће направљене кашице, а за пут смо куповали Хипп кашице. Прва два мјесеца је јео АД млијеко Аптамилл, па смо након тога прешли на Милумилл. Цитрусно воће сам увела са девет мјесеци у мањим количинама, а са млијечним производима нисмо још почели, а беба има 10.5 мјесеци, ни јаја беби још увијек нисам дала. Од почетка сам беби давала воду и сада само воду пије. Моја беба воли воћне кашице, са бананом обавезно и још неком другом врстом воћа.

Николина Сучић, Кина

Када је у питању увођење кашица можете наћи подијељена мишљења, углавном се савјетује увођење кашица од шестог мјесеца, али можете наићи и на мишљења да се беби већ од 3.5 мјесеца почне кухати мало риже, ја сам почела сам 5.5 мјесеци. Прве намирнице у Кини су рижа и увијек баш рижа, слатки кромпир, трешња и јабука. Када су у питању савјети помало сам се водила правилима, помало слушала маму, а највише сам “слушала” Гоогле.

У Кини сви купују искључиво европске брендове, Нестле и Хеинз су наше омиљене кашице. Када је у питању АД млијеко куповала сам и купујем Аптамил, ако пођете овамо донесите ми Аптамил 3, јер овдје кошта цијело једно богатство. Дојење се препоручује до треће године, и да жене заиста и доје до тада, овдје су млијеко и млијечни прозиводи лоши, а АД прескупо. Млијечни производи се сем козијих не препоручују, а цитруси се уводе након 12. мјесеца. Беба није пила воду од рођења, почела је са нека 3 мјесеца. Омиљене кашице од моје бебе биле су све воћне кашице.

Лидија Сарандреа, Киргистан/Италија

У  Киргистану увођење кашица препоручује се од 4. до 6. мјесеца, а почиње се да зеленом јабуком, бананом, кромиром и мрквом. Ја сам се држала прописаних правила, али и инстинкта. Што се тиче куповних кашица највише сам узимала Агусха агуша/Нестле, а АД млијеко Нан/Нестле. Дојење се препоручује до прве године, а након прве године може се давати кравље млијеко. Омиљене кашице од моје бебе биле су на бази кромпира или мркве.

У Италији се првих шест мјесеци препоручује искључиво дојење, а прве кашице се праве од кромпира, мркве, тиквице, јабуке, круске, банана и риже. Што се тиче куповних кашиоца овдје су најзаступљеније Меллин и Хипп. Вода се не даје ни кап прије шест мјесеци, 9-12 мјесец жуманце, 12-24 бјеланце,12-24 млијеко, јогурт 8 мјесеци.

Алдијана Муртић, Аустрија

У Аустрији се од четвртог мјесеца препоручује лагано увођење кашица. Почиње се са сланим кашицама, даје се мрквица, тиквица па се полако додају друге намирнице. Нисам се дрзала правила 100%, јер свако некако на свој начин зна шта му је најбоље за бебу и шта беба воли. Наша цурица је највише вољела шпагете бологнесе од Хипп-а и супу од парадајза. А још увијек користимо Аптамил и то од рођења. Дојење се препоручује до 6. мјесеца али опет је разлика од педијатра до педијатра. Наша педијатрица је мишљења да је до 6. мјесеца дојење ок, а све преко нема неке посебне сврхе. Цитрусно воће даје се када је дијете старије од 6 мјесеци, тако и јаје, а млијечни производи око године старости дјетета. Беба није пила воду од почетка јер није имала потребу за тим, али пила је чај.

 

 

Ајла Афган, Хрватска

Дохрана се код нас препоручује од 5-6 мјесеца овисно како беба напредује, ако добро напредује онда тек са напуњених 6 мјесеци. Углавном кажу да треба почети са рижиним житарицама са мајчиним млијеком или формулом. Међутим, наш педијатар, који је јако признат, каже на то не, јер је рижа пуна пестицида, па сам ја, као и неке моје другарице, кренула са поврћем, са тиквицом, па мрква, па корабица. Оквирно сам се придржавала смјерница око тога кад треба уводити воће и поврће, али неке сам намирнице прије уводила и сама сам јој миксала састојке кад, што и које количине, осим житних пахуљица Нестле 8 цорн, то сам са формулом мјешала. Што се тиче куповне хране само сам куповала житне кашице Нестле, а АД млијеко од 6. мјесеца мјешала сам са житарицама и то ХИПП Цомбиотиц био 1, 2 и сад са 10 мјесеци 3.

Беби нисам никад давала куповне кашице. Препоруке за дужину дојења разликују се од педијатра до педијатра. Неки говоре да се доји док год мама може, а они реалнији кажу до прве године, односно до 11. мјесеца, прије него што мајка крене на посао.  Када је цитрусно воће у питању са девет мјесеци дала сам јој манго, мандарину, кад штуца жлицу лимуна већ са 8 мјесеци. Жумањац се уводи са осам мјесеци и то постепено, а бјелањак тек након прве године, као и кравље млијеко. Беби нисам давала воду, јер је дојена бена, а мој педијатар каже да се беби до прве године не даје вода осим ако није врућина, тад од 6 мјесеца може мало. Моја беба је вољела да једе Нестле житну кашицу, а од домаћих повртни ми било чега од блитве, шпината, прокуле, брокулице, батат, мрква, тиква све осим купуса. То не подноси. Који су ваши савјети када је ова тема у питању?

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.