"Истукао ме насред улице, пред дјететом које је вриштало"

И тако сам се са нарамком у руци, 20 шавова којима су покрпили моју матерницу и 10 марака у джепу упутила својој кући и својој мајци. Наредних пар дана се не сјећам - рекла бих да сам имала нервни слом, барем тако кажу моји пријатељи.

Hana Sokolović / 03. септембар 2020

Foto: Ilustracija

 

Изреволтиран одлуком другостепеног суда, одлучио је да то ријеши на свој начин. Истукао ме је насред улице пред дјететом које је вриштало а људи - људска раса иначе воли да само посматра и не реагује јер их се не тиче.

Прошле седмице, једна жена у Босни и Херцеговини убијена је од стране насилног бившег партнера. Сваке године, најмање десет жена у нашој земљи жртве су насилника који одлучују о животу и смрти. Далеко више жена преживљава насиље – физичко, психичко и сексуално злостављање, годинама и у континуитету. Ово је прича Ане (идентитет познат ауторици), једне од жена која је насиље преживјела, а за Женске приче говори о свему што живот и растанак од насилника доноси у животу једне жене.

„Сваки млади човјек сања о томе да када “порасте” има породицу, каријеру, аутомобиле, мале тренутке одмора негдје на мору или у некој колиби на планини. Некима судбина или ко већ намијени ово све побројано. Некима не…  Једна од тих сам и ја.

Током студија забављала сам се са момком из комшилука који је врло брзо показао знакове патолошке љубоморе и један вид агресивности тако да је та тракавица од четири године завршила врло ружно. Некако са завршетком тог поглавља младости-лудости у мој живот је ушетао ОН. Потпуна супротност дотадашњем партнеру. ОН је био човјек мојих снова. Имао је манире, знао је рећи праве ријечи у право вријеме. ОН је био неко о коме сам сањала цијелу своју младост. Након само пар мјесеци ја сам постала госпођа XY - постала сам његова супруга. Тог септембра потписала сам себи најружније и најмучније искуство које једна жена може себи потписати. Врло брзо након вјенчања била сам у другом стању. Наш заједнички живот је из дана у дан бивао све, само не заједнички. Посесивна свекрва, психичко злостављање, љубавнице. А онда је стигла у “наш дом“ и беба. У исто вријеме добила сам отказ тако да је мој муж коначно осјетио шта значи бити газда и имати потпуну контролу над животом и смрћу своје жене, или што би моја свекрва рекла – јебанджије, туђе кости или особе која је само ту да донесе потомка на свијет, а онда да се у њој убије свака доза достојанства и жене. Дијете старо петнаест дана је већ постало пацијентом педијатријске клинике, а красни отац је одлучио да се не бави глупостима попут одлазака на ту исту клинку, већ је своје слободне дане проводио забављајући на викендици сестру и мајку. Недуго након што је беба дошла кући - ОН је забранио сваки контакт са мојом породицом, да би тачно на дан када је наша беба напунила мјесец дана одлучио да је вријеме да се иселимо из стана и разведемо - јер „ово нема смисла“. 

И тако сам се са нарамком у руци, 20 шавова којима су покрпили моју матерницу и 10 марака у джепу упутила својој кући и својој мајци. Наредних пар дана се не сјећам - рекла бих да сам имала нервни слом, барем тако кажу моји пријатељи. И онда као да сам се пробудила из бунила или чега већ, одлучила сам да је вријеме да се на све стави крај. Обратила сам се адвокату, поднијела захтјев за развод и нашла посао. Тада је у установи у којој и данас радим дошло до смјене директора тако да ми је понуђено да  се вратим на своје старо радно мјесто (дирекорица која ми је дала отказ ме је звала седам дана након порода да се вратим и када сам је питала шта ћу са бебом од 7 дана, рекла  је 'нађи си жену'. Срећа, ја сам имала мајку и дом у који сам се могла вратити). Развод је трајао скоро двије године и сам тај процес је један од многих због којих сам и дан данас на суду са бившим мужем. Не требам ни да кажем колико је то само новаца коштало, јер свако рочисте је трећина нечије плаће, живаца, а здравље је дефинитивно платило највећу цијену.

ОН је за нашу кћерку, како је вријеме пролазило, постао неко ко у њеном животу игра епизодну улогу. Све до њеног шестог рођендана, када је изреволтиран одлуком другостепеног суда одлучио да то ријеши на свој начин. Истукао ме је насред улице, пред дјететом које је вриштало, а људи - људска раса иначе воли да само посматра и не реагује јер их се не тиче. Епилог насиља је годину дана увјетне, регистар породичних насилника и одштета. Искрено, тај ми новац и није био нешто драг. Штета која је учињена се не може платити. Годину дана по дјечијим психолозима и психијатрима, непроспаване ноћи… Срећа, успјеле смо то пребродити.

Годину након насилног догађаја, ОН се одлучио за другу тактику злостављања. Наиме, сваки пут када дијете није жељело са њим да иде изван насеља у којем живимо - на моја врата би покуцала полиција која је сачињавала којекакве записнике, испитујући мене и тада, седмогодишње дијете. Ваљда постоји нека сила која управља свиме на земљи, па се на мојим вратима једне прилике појавила млада полицајка која је ушла у стан и дуго разговарала са мном и дјевојчицом. Хвала јој што је прекинула агонију звану ОН. 

И даље, па чак и данас, ми се вучемо по судским процесима. Он је тражио потпуно старатељство, подизао кривичне пријаве, при томе ни не покушавајући да оствари контакт већ шест година.

У међувремену, људи са којима радим нису баш имали осјећаја шта то значи бити самохрана мајка и како је то бити жртва физичког и психичког насиља. Мобинг који су спроводили је престао прије пар година - нашли су нову жртву. Нажалост, помоћ и заштита од оних који се баве заштитом радника је изостала. Вјероватно јер данашња људска раса воли да сједи на више столица одједном.

У ових четрнаест година најтежа задаћа је била како дјетету објаснити - јер вршњаци су врло окрутни, да се дијете разведених родитеља не разликује од својих вршњака. Можда је, у односу на њих, имало већу срећу да не живи у константној свађи, алкохолизму, насиљу… Срећом, моја кћерка је једна разумна дјевојчица, са којом сам успјела да развијем прије свега пријатељски, па онда и родитељски однос.

Комплетна ситуација ме научила и очврснула. Успјела сам, као таква, да завршим још један факултет, магистрирам, положим возачки, постанем једна од најбољих у својој струци. А најважније - постала сам мајка која сваки дан учи да живи живот са својом кћерком, која учи да из пораза извуче поуку и снагу да  боље сутра постоји. Мој злостављач је ипак изгубио јер сам научила да волим себе и цијеним сваки дан као поклон који ми је дат.“

Контакти путем којих жртве насиља у породици, али и њихови_е суграђани_ке могу пријавити насиље (преузето са овог линка):

Фондација локалне демократије

Телефон (Кантон Сарајево): 033 222 000,  ФБиХ број 1265.

СОС телефон је доступан 24/7, пружамо психолошку подршку и помоћ за кризне интервенције, дајемо информације и савјете за даље кораке када је у питању заштита од насиља у породици. На СОС телефон се може поднијети и анонимна пријава за насиље на основу које можемо послати полицију на адресу или обавијестити надлежни орган старатељства-службу социјалне заштите.

Маил: психолошка.подршка@бих.нет.басхелтерс[email protected]бих.нет.ба

Бесплатна правна помоћ: правна.подршка@бих.нет.ба или на телефон +387 33 570 560

 

У.Г. Виве жене Тузла:

СОС телефон: 1265

Такођер, све жртве насиља или особе које су свједоци насиља у сусједству или обитељи, могу поред СОС телефона позвати на бројеве телефона Удружења грађана „Виве Жене“ 035 224 310 или 035 224 311.

Поред тога за жртве које имају приступ друштвеним мрежама, могу упутити поруку на ФАЦЕБООК профил

Такођер, путем броја телефона 061 042 308 сви клијенти и клијентице могу добити помоћ и подршку, како психолошку кризну помоћ и подршку због тренутне кризе изазване Цорона вирусом, тако и због насиља упородици. Број је доступан за апликације Вибер, Мессенгер и Wхатсапп.

 

„Медица“ Зеница

Телефон: 062 800 858

Психолошко и правно савјетовалиште: 032 463 920

Маил: медица[email protected]бих.нет.ба

 

Фондација „Лара“ Бијељина

СОС телефон – 1264

Телефон 24х – 066 810 800

Маил: нго.лара@теол.нет

 

„Удружене жене“ Бања Лука

СОС телефон: 1246

Маил: [email protected]унитедwоменбл.орг

Фацебоок налог: Фондација Удружене жене.

„Жена БиХ“ Мостар

Телефон: 036 550 339

Маил: зенабих@бих.нет.ба

 

У.Г. „Будућност“ Модрича

СОС телефон: 1264

Дежурни телефон: 066 616 864

 

„Жене са Уне“ Бихаћ

Телефон: 037 220-855

Маил: зена-уна@бих.нет.ба

 

Женске приче реализира организација МАП уз подршку пројекта БОЛД.


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.