Италијани 3Д принтерима спасавају животе: Праве скупе дијелове за респираторе за само 1 еуро  

Италијанска компанија која се бави 3Д штампањем дизајнирала је и испринтала вентиле за респираторе за болницу којој је понестало истих.

M.P. / 19. март 2020

Вентили повезују пацијенте на интензивној њези са апаратима за дисање.

Болница у мјесту Бресциа имала је 250 пацијената заражених корона вирусом на интензивној њези, а вентили су направљени тако да се користе максимално током 8 сати, пише ББЦ.

Вентили направљени 3Д-принтерима коштају мање од 1 еура (90п) по комаду, а за израду прототипа било је потребно три сата.

Италијански новинар Нунзиа Валлини повезао је болницу са директором компаније Исиннова, након што је открио да ранији добављач није био у могућности доставити нове залихе у кратком року.

Он и машински инжењер Алессандро Ромаиоли пожурили су у болницу да виде вентиле и три сата касније вратили су се са прототипом.

"Тестирали су га на пацијенту и рекли нам да добро функционише тако да смо пожурили назад у своју канцеларију и почели принтати нове вентиле," казао је Ромаиоли за ББЦ Неwс.

Затим су се удружили са још једном локалном фирмом која се бави 3Д штампањем како би задовољили потражњу пошто  Исиннова има шест принтера, а за један комад је потребно сат времена.

 

 

Они ово раде бесплатно, али за сада немају планове да учине дизајн доступним за јавност.

"Вентил има веома уске рупице и цјевчице, мање од 0.8м – није лако испринтати дијелове," казао је директор ове фирме Цристиан Фрацасси.

"Поред тога, морате пазити да се производ не контаминира – треба да буде произведен у клиничким условима."

Друга болница их је сада контактирала, тражећи још вентила. 

“Нисмо спавали два дана, покушавамо да спасимо живот”, казао је Фрацасси.

 

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.