Италијанска регија нуди 25.000 евра људима да се доселе

Предивна италијанска регија Молисе, новим становницима нуди 25.000 евра ако се населе у неко од њених села, из којих су се млади иселили.

BUKA portal / 12. септембар 2019

Foto: Ilustracija

 

Молисе се налази између Апенина и Јадранске обале, а познат је по својим националним парковима. Упркос прелијепом окружењу, његова популација драстично опада. Од 2014. број становника се смањио за 9.000, а у девет градова који се налазе у покрајини лани није рођено ниједно дијете.

Начелник општине Донато Тома објавио је да ће свако село с мање од 2.000 становника давати 700 евра мјесечно пуне три године свима који се доселе на њихово подручје и покрену неки бизнис или компанију.

"Могу радити била што, отворити пекару, продавницу канцеларијског прибора, ресторан, било шта. То је начин да удахнемо живот у наш град, успут повећавајући популацију", рекао је за "Тхе Гуардиан".

Усто, обећао је да ће сваки градић добити 10.000 евра мјесечно за побољшање инфраструктуре и културне понуде.

"Није само ствар у повећању популације. Људи морају имати инфраструктуру и разлог да остану, иначе ћемо за неколико година опет бити на истом мјесту", додао је.

Молисе није усамљен, добар дио Италије бори се с падом популације, а на подручју цијеле Италије број становника је од 2014. до 2018. пао за 677.000. Тренутно је у Италији 55 милиона становника, што је најнижа бројка у задњих 90 година.

Молисе није прва италијанска регија која је на овај начин покушала повећати своју популацију. Прије двије године село Бормида на сјеверозападу државе нудило је 1.600 евра онима који желе да се доселе у њихово мјесташце са само 394 становника. Раније ове године Мусомели на Сицилији продавао је напуштене куће за два евра, под условом да их купци реновирају.

Италија није једина европска земља у којој становништво постаје све старије. Иако се процјењује да ће број становника Европе порасти са 551 милиона у 2016. години на 520 милиона 2070. године, број радно способног становништва према истим би процјенама требало да опадне за 41 милион, јавља "Индеx.хр".


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.