Иван Дел Вецхио више није амбасадор Хрватске у БиХ

Иван Дел Вецхио више није амбасадор Републике Хрватске у Босни и Херцеговини, јавља репортерка Н1 Катарина Бречић.

BUKA portal / 11. јануар 2019

Одлука је то Министарства вањских и еуропских послова Хрватске након што је Дел Вецхио присуствовао једном од догађаја у оквиру обиљежавања Дана Републике Српске који је Уставни суд Босне и Херцеговине прогласио неуставним.

Министарство вањских и еуропских послова није било упознато с одласком велепосланика Ивана Дел Вецхија у Бањалуку на пријем поводом неуставно проглашеног дана Републике Српске.

"Министарство оштро осуђује одликовање бившег официра ЈНА Славка Лисице, који је у Хрватској правомоћно осуђен због ратних злочина почињених на подручју Шибеника 1991. године", саопћили су јучер из Министарства вањских и еуропских послова.

На захтјев предсједника Владе Андреја Пленковића, министрица Пејчиновић Бурић јучер је повукла велепосланика Дел Вецхија у Загреб на конзултације.

Хрватски амбасадор у Босни и Херцеговини Иван Дел Вецхио нашао се под критикама због због сусрета с предсједником Предсједништва БиХ Милорадом Додиком у Бањалуци на Дан Републике Српске који је Уставни суд Босне и Херцеговине прогласио неуставним.

На тој прослави, посмртно је одликован Славко Лисица који је у Хрватској осуђен на 15 година затвора због ратних злочина. Дел Вецхио за Н1 каже да на тој прослави није био.

"Нисам био на свечаном постројавању ни на додјели одличја. Не пада ми на памет да идем на то. Био сам на састанку с предсједавајућим Додиком. Неспретно је изабран датум за састанак који смо раније договарали", рекао је Дел Вецхио за Н1.

Четверогодишњи мандат Дел Вецхиу је истекао прошле године, али га Влада није хтјела смијенити јер је била изборна година у БиХ.

Н1


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.