Из Брисела стигло писмо упозорења ВСТВ-у

Европска комисија упозорила је Високо судско и тужилачко вијеће Босне и Херцеговине (ВСТВ) да би могла да обустави даље финансирање реформе правосуђа у Босни и Херцеговини, које реализује преко тог вијећа.

BUKA portal / 06. јун 2020

Због забрињавајуће ограничених резултата у постизању циљева реформе правосуђа у протеклим годинама, а посебно у области интегритета, Комисија тренутно преиспитује своју подршку правосуђу путем ВСТВ-а", потврдили су за Радио Слободна Европа (РСЕ) из Уреда гласноговорника Европске комисије у Бриселу.

У писму које су ове седмице упутили предсједнику ВСТВ-а Милану Тегелтији напоменули су како се предуго чека на реформе правосуђа, те да је "стање правосудног система разлог за забринутост".

Посебан акценат стављен је на допис Европске комисије од 11. фебруара 2020. године у коме се ВСТВ позива да предузме хитне кораке ради успоставе посебне Јединице за интегритет у оквиру Секретаријата ВСТВ-а, која још није формирана. Јединица би се требала бавити провјером интегритета носилаца правосудних институција.

Више на порталу Радија Слободна Европа.

 

 


Бука препорука

ЕУ/БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.