Из Данске се вратила у Градишку, покренула приватну праксу и запослила људе: "Жељела сам да помогнем и донесем нешто ново"

Прва установа овог типа у БиХ

T.Čalić / 16. септембар 2019

Сабина Мисимовић, по образовању медицинска сестра и лаборант, са дугогодишњим радом у Копенхагену, дуго се носила с мишљу да у родној Градишци покрене неку врсту центра за помоћ старим лицима.

Првобитна замисао је била отварање дома за старе и немоћне у Градишци, али испитујући тржиште и познавајући наш менталитет и културу, дошла је до закључка да је кућна њега пуно боља и потребнија у нашој средини него дом. Сам процес око отварања и прибављања неопходних дозвола трајао је око годину дана, да би у априлу ове године своја врата отворила прва приватна, регистрована установа социјалне заштите "Код мене".

“Треба ли вам помоћ у обављању личне хигијене, одржавању домаћинства, набавци намирница, припреми оброка, треба ли вас одвести  код љекара, набавити лијекове или, једноставно, неко да вас обиђе, прошета и поприча с вама? Ферида, Невен, Драгана, Далиборка, Адила, Љубица, Сабина - сви смо ту да помогнемо кад затреба”, стоји на ФБ страници “Код мене”.

Данци имају дугогодишњу традицију домова и кућне његе, прича Мисимовић, те јој је жеља била да такав вид помоћи пренесе у Градишку.

У вријеме кад сви млади бјеже у иностранство, а у нашем граду, као и у већини других градова, остају старији, моја је жеља била да помогнем, да донесем нешто ново, да запослим људе, пренесем своја искуства и знање, али и покажем да трећа доб није доб кад чекамо на смрт и не требамо ником више. Старост може бити јако лијепа, ако имамо неког да нам помогне у оном што можда више не можемо као прије”, испричала је за Буку Мисимовић.

Обзиром да нуде различите услуге, таква је и структура запослених - његоватељи, медицинске сестре, социјални и сервисни радници.  

Неки од њихових клијената су корисници Центра за социјални рад Градишка, које је раније сервисирала организација Партнер из Бањалуке. Такође, имају и приватних клијената, великим дијелом људи који су се вратили из иностранства да старост проведу у родном граду, а све је више и старијих грађана Градишке који се одлучују за ову врсту помоћи.

Јако ми је важно да, као и клијенти, и моји запослени буду задовољни. И за сада јесу. И једни и други”, истакла је Сабина Мисимовић, додајући на крају разговора како врло мало људи разумије овај њен потез. Питају је зашто се она, док сви бјеже из наше земље, одлучила за повратак и улагање овдје.

Свима одговара да је у питању најчистије осјећање - љубав, како према овом послу, тако  и граду и људима који у њему живе.

Сличних установа као што је ова на адреси Браће Чубриловиц 13 у Градишци у будућности ће засигурно бити пуно више, широм БиХ, јер становништво нам је све старије, а проценат старијих од 65 година је из године у годину све већи - од пријератних 380 хиљада, данас је и поред смањења броја становника чак 580 хиљада становника ове животне доби.

Демографске пројекције показују да ће и у сљедећих тридесет година старење и депопулација бити главно обиљежје становништва Босне и Херцеговине.
 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.