ИЗА КУЛИСА САСТАНКА За НАТО постоје четири кључна питања на Западном Балкану, већина се односи на Србију и ДВА СУ ЗАПАЉИВА

Министри спољних послова НАТО чланица данас су разоварали на састанку у Бриселу о Западном Балкану. Дискусија се заснивала на четири најбитније области, међу којима је и питање односа између Србије и НАТО, као и дијалог Београд-Приштина.

BUKA portal / 05. децембар 2018

На брифингу који је одржан за новинаре у сједишту НАТО савеза након састанка шефова дипломатије, речено је да се разговарало о четири кључне области: Македонија и имплементација Преспанског споразума, Акциони план за чланство Босне и Херцеговине (БиХ), односи Србије и НАТО и дијалог Београд-Приштина.

“Македонија у НАТО-у до прољећа 2020”

Из НАТО савеза рекли су да што се тиче будућности Македоније, да су министри спољних послова дали подршку Скопљу у имплементацији Преспанског споразума и њеном путу да постане чланица Алијансе.

– Очекујемо да ће средином јануара десити имплементација договора између Македоније и Грчке. Министри су дали подршку Скопљу на путу да постане чланица НАТО. Након имплементације, НАТО ће онда покренути Протокол о чланству након чега ће парламенти земаља морати да га ратификују, у прошлости је то трајало у периоду од 12-14 мјесеци. До прољећа 2020. очекујемо да Македонија постане чланица НАТО – речено је из Алијансе.

Друга ствар око које су разговарали министри спољних послова чланица Алијансе је БиХ. Шефови дипломатија су подржали одлуку НАТО, да је спреман да прихвати Годишњи национални програм БиХ, како би активирали Акциони план за чланство.

Министри спољних послова НАТО чланица састаће се у уторак и сриједу у Бриселу како би разговарали о неколико тема и безбједносних изазова, међу којима ће се наћи и Западни Балкан и тренутне тензије на релацији Београд-Приштина. Уочи почетка састанка шефова дипломатија 29 земаља чланица, новинарима се на конференцији за медије, на којој је присуствовао и Блиц, обратио генерални секретар Алијансе, Јенс Столтенберг.

Треће питање о којем су дискутовали министри на састанку у Бриселу су односи између НАТО и Србије.

– Цијенимо то што је практична сарадња све дубља. Српска војска тренира по стандардима НАТО како би учествовала у мировним операцијама УН и ЕУ. У октобру ове године одржана је прва заједничка вјежба на тлу Србије – казао је НАТО званичник на брифингу.

Оно што је истакао је да је Алијанса забринута због честих дезинформација у медијима, а који се појављују поводом сарадње између Србије и НАТО. Још једном је поновљен став НАТО – да је Србија слободна да бира која је њена одбрамбена политика и да Алијанса нема “тајни план” да Србија постане члан савеза.

Забринутост због тензија између Београда и Приштине

Четврта тема шефова дипломатија о Западном Балкану био је дијалог између Београда и Приштине. Министри су изразили забринутост поводом повећане тензије, и закључили да подизање такси на робу из Србије од стране Приштине не доприноси мирном договору између двије стране.

 

Из НАТО је речено да су обје стране криве што не постоји добра атмосфера за дијалог. Истакнуто је да и Београд и Приштина би требало да смање запаљиву реторику и да сједну за преговарачки сто.

– Атмосферу која се креира, не приближава нас решењу. Шефица дипломатије ЕУ, Федерика Могерини је оптимистична по питању постизању договора. Рекла је јасно да постоје елементи око којих може доћи до договора, али да мора да се смањи запаљива реторика, да обе стране треба да буду предане, да донесу одлуке и да их имплементирају.

Министри су такође закључили да подизање такси креира подјеле и да ствара тежу ситуацију у преговорима, пренио је закључке са састанка Јенс Столтенберг.

– Треба да се направе компромиси ка бољој могућности – закључио је генерални секретар НАТО.

Форимрање војске Косова супротно препорукама многих НАТО чланица

Шефови дипломатија дотакли су се и теме о формирању војске Косова.

– То би требало да се уради у складу са Уставом Косова, и у тесним консултацијама са НАТО савезницима. Ако трансформација не буде по Уставу, НАТО ће да преиспита своје односе са косовским безбједносним снагама – казао је НАТО званичник.

На конференцији за новинаре у Бриселу, генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг, потврдио је да су шефови дипломатија разговарали о могућем формирању војске Косова.

– Дискутовали смо о намери Косова да формира војску. Таква одлука иде против савјета многих савезника и могла би да има посљедице за Косово, по питању њене евро-атлантске интеграције – рекао је Столтенберг.

Извор: Блиц


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.