Избори: У Бањалуци младе снаге засјениле шефове!

Шефови већине градских одбора у Бањалуци заказали су на недавно завршеним општим изборима, а резултати су показали да грађани више повјерења имају у неке нове, углавном млађе, снаге!

Ognjen Tešić / 12. октобар 2018

Ово је показало упоређивање резултата које су остварали локални шефови и кандидати из њихових партија који су обезбиједили посланичке мандате. Подсјећамо, само предсједник бањалучког СНСД-а Игор Радојичић није учествовао на овогодишњим изборима.

Горе поменуто се најбоље може видјети на примјеру ПДП-а, у којем на пребројаних 89 одсто гласова, млади одборник Драшко Станивуковић, који се налазио на петом мјесту страначке листе, има у највећем граду Српске преко 11,5 хиљада гласова више од предсједника Градског одбора и носиоца листе Игора Црнадка, који је претходне четири године обављао функцију министра спољних послова у Савјету министрара БиХ.

Када би Станивуковића и изузели из ове приче те прогласили својеврсним феноменом, чињеница да је од страначког шефа више гласова добила и Јелена Тривић, предсједница ПДП-овог Економског савјета, и то без претјераног рекламирања у предизборном периоду, то је јасан знак да Бањалучани будућност виде са неким новим људима. Уколико не превлада лични моменат, Црнадак би се требао одрећи вођења бањалучког ПДП-а а повјерење грађана у већој мјери задобити, за неке наредне изборе, кроз дјеловање у Народној скупштини РС, у којој ћемо га, као посланика, гледати у наредне четири године.

Станивуковић је само у Бањалуци освојио 15 060 гласова, Трвићка 3 654 док је Црнадак добио наклоност 3 309 суграђана.

У Бањалуци се није показао ни Крсто Јандрић, предсједник Градског одбора НДП-а Бањалука, који је до сада у изборној јединици три освојио 1 387 гласова, али у граду на Врбасу само 732. Примјера ради, у родном Шипову је освоји до сада 542 гласа.

То говори да Бањалучани не препознају Јандрића као квалитетну алтернативу постојећој власти и да би он требао политички ангажман наставити у Народној скупштини РС, у коју ће ући захваљујући компензационој листи, али да би лидер странке Драган Чавић требао размишљати о његовом насљеднику када је ријеч о вођењу градског одбора.

Иако нису до сада показивали амбиције да воде странку у свом граду, одборници у бањалучкој Скупштини, Саша Лазић и Мирна Савић-Бањац, би могли бити квалитетно освјежење на тренутној Јандрићевој позицији. Подсјећамо, поменути двојац у Скупштини дјелује у одборничком клубу Савеза за промјене, заједно са СДС-овим Александром Петковићем те одлазећим ПДП-овим Драшком Станивуковићем.

Готово идентичну ситуацију имамо и у бањалучком СДС-у. Предсједник Градског одбора Младен Кајкут добио је повјерење 1 555 Бањалучана, док је Давор Шешић, којег ћемо по други пут слушати у републичком парламенту, тренутно на 3 528 гласова, у највећем граду Српске.

Такође, више од страначког шефа имали су и Недељко Милаковић, који се СДС-у придружио свега мјесец дана прије почетка предизборне кампање, затим Жељко Алексић, потпредсједник Градског одбора, те Борис Шукало, познат по томе што је био један од покретача прошлогодишњих штрајкова у Жељезницама РС.

Шешић, који тренутно има највеће повјерење Бањалучана унутар СДС-а, у пар наврата се спомињао као један од најозбиљнијих кандидата за предсједника Градског одбора. Једном се и окушао али је поражен у унутарстраначкој трци са Предрагом Вулином, који је након лошег резултата на локалним изборима 2016. смијењен, да би убрзо прешао у ДНС. Шешић се спомињао као кандидат и прошле године али је остао без страначких функција јер је руководство СДС-а на чело Бањалуке поставило Кајкута а за потпредсједника странке изгласало Недељка Гламочака из Котор Вароша.

И унутар бањалучког ДНС-а, у жестокој унутарстраначкој борби, актуелни предсједник Народне скупштине РС и замјеник предсједника странке Недељко Чубриловић, који је и предсједник Градског одбора те носилац листе, освојио је мање гласова од потпредсједника ДНС-а и банкара Милана Радовића, који је постао дио ове партије тек у априлу ове године.

Радовић је придобио 5 808 суграђана, док је Чубриловић стао на 4 138 гласова.

На листи Уједињене Српске преовладавала су млађа лица, а Наталија Тривић, потпредсједница странке, добила је наклоност 1 721. Бањалучанина, док је Милан Петковић, предсједник бањалучког Градског одбора за сада на 1 311 гласова. Такође, сада је већ извјесно, обоје су обезбиједили мандат у будућем сазиву републичког парламента.

Тако је Горан Селак, предсједник Градског одбора Социјалистичке партије, једини страначки шеф који је у Бањалуци освојио највише гласова унутар страначке листе. Он је до сада придобио наклоност 5 720 Бањалучана и једини не треба да страхује од смјене са чела страначког одбора у највећем граду Републике Српске.

 

српскацафе.цом

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.