Изетбеговић: Додик је одговоран за кризу у коју сада тонемо

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић осврнуо се у говору на сједници Главног одбора СДА на низ актуелних политичких догађаја који су се одиграли у посљедњем периоду у БиХ и региону.

BUKA portal / 27. јул 2019

Посебно је подвукао да предсједник СНСД-а Милорад Додик "све нас поступно и упорно увлачи у кризу". "Намјерно нисам рекао СНСД, него предсједник СНСД, јер је управо Милорад Додик одговоран за кризу у коју сада поступно тонемо, али и за упорне опструкције и застоје који коче опоравак и напредак Босне и Херцеговине већ деценију.

Да није било деструктивне политике Милорада Додика ова земља би до сада била чланицом НАТО савеза и Европске Уније, њена економија и животни стандард грађана би се мјерио са економијом западних, а не источних сусједа. Омладина би у много мањем броју напуштала БиХ. Пензионер у РС не би био најсиромашнији пензионер у Европи", казао је Изетбеговић.

Тешко је преговарати, каже он, сарађивати, правити компромисе са политичарем који се понаша ирационално, који је спреман радити на властиту штету и штету свог народа и државе, и који успјева убиједити тај народ да му је срећа у несрећи, и својој и комшијској. И да му је напредак у очигледном назатку.

"Његовом вољом, коју је материјализирао кроз одлуке Народне скупштине РС, заустављен је напредак БиХ на НАТО путу. Тај поступак је противуставан, самим тим и антидејтонски. Он је и противзаконит, јер директно крши Члан 84. Закона о одбрани. Наше непристајање на ову врсту диктата, односно именовање кадра СНСД за мандатара Вијећа министара под оваквим условима, је искориштено како би се криза пренијела и на све остало – заустављено је формирање структуре, и тиме функционисање законодавне власти на државном нивоу.

БиХ није послала своју делегацију у Вијеће Европе. У застоју је европски пут БиХ. На чекању је низ одлука без којих се неће моћи повући средства страних банака за изградњу инфраструктуре диљем БиХ", навео је Додик. Наравно, додаје он, треба све учинити да се сценарио кризе уз који се и ми увлачимо не оствари. "Да реакцијом тук на утук, инат на инат, и СДА наивно не допринесе креирању највеће постратне кризе, и доказивању да је дејтонска БиХ неуспио и неодржив пројекат.

Површном посматрачу, или некоме ко ствари посматра из даљине, се можда чини да треба одустати од упорног инсистирања на НАТО-у. Пристати на интеграцијски застој од три године, али осим НАТО-а покренути све остало. Међутим, није то тако. Било би то пристајању на диктат и супремацију ентитета над државом. На кршење Устава, на одустајање од принципа владавине закона.

Одустали би од базичног принципа на којем је саздана Европска унија и стабилност држава које је чине. Срушили бисмо конструкт правне државе, уклонили брану ентитетским и сепаратистичким апетитима, ушли добровољно у зону неизвјесности и непредвидивости. Јер, ако одустанемо од владавине закона, од поштивања правила која смо раније испреговарали и усвојили, ако све доведемо у питање и релативизирамо, шта нам преостаје?

Наравно, преостаје нам безакоње", рекао је он. Каже и да треба позвати и ХДЗ да престане са опструкцијом формирања нове Федералне владе и постављањем немогућих услова.

Клиx


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.