Изетбеговић након састанка с Човићем: ХДЗ и СДА заједнички на наредне изборе

Бакир Изетбеговић, лидер СДА, казао је данас након састанка с делегацијом ХДЗ у Мостару да је на данашњем сусрету договорен заједнички наступ ових странака на локалним изборима у оним мјестима гдје су Хрвати и Бошњаци мањина.

BUKA portal / 07. новембар 2019

Он је казао да је састанак одржан у доброј атмосфери.

''Имали смо један добар састанак у доброј атмосфери, дуго смо у коалицијама. Мислим да држимо стабилност у БиХ, некад буде више кемије некад мање што би рекао господин Човић. Ову атмосферу треба претворити у једну ефикаснију сарадњу. Мислим да унаточ кризи која траје већ годину дана, за сада резултати рада влада нису лоши. У Босни и Херцеговини све напредује од три до пет посто. Број упослених је већи од хиљаду мјесечно, али криза ће се почети осјећати. Претварамо Федерацију у велико градилиште, али ако не буде нових кредита доћи ће успоравања. СДА инсистира да се именовање комисија не веже за именовање новог Вијећа министара. ХДЗ сматра да то није могуће урадити, али ево о томе ћемо наставити да разговарамо на заједничком Колегију који ће бити заказан 14. овог мјесеца'', поручио је он.

Потом је говорио о принципима компромиса нагласивши да ниједна страна кад је АНП у питању, не може диктирати.

''ХДЗ има став да АНП нисмо требали везати за именовање новог мандатара и ту се не слажемо. СДА сматра да се ради о заштити владавине закона, о томе да ентитет не може наредити држави. Тако да мислим да је излаз у постизању компромиса и ту сви требају неки корак направити и да не може ниједна страна диктирати. Да ће бити више разумијевања и да ће се компромис постићи. Приближавамо се томе да се дефинишу принципи на Федералном нивоу. Да има спремности на компромис, то се данас осјетило. Постоји једна спремност и мислим да ће се у том смијеру кренути. Ваља имплементирати пресуде Уставног суда и пресуде Суда за људска права'', додао је лидер СДА.

На крају обраћања казао је да је постигнут договор о заједничком наступу ових странака у појединим срединама на предстојећим локалним изборима.

''СДА је заинтересована за ротирање неких министарства у Влади Федерације, охрабрићемо ХДЗ и СДА да формирају нови сазив и да крену у том смјеру. И договорили смо се да на локалним изборима у општинама гдје Хрвати и Бошњаци чине мањину, координирамо активности и да заједнички фактички наступимо на локалним изборима'', поручио је Изетбеговић.

Н1


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.