Изградња Коридора 5ц кроз РС - 1 километар кошта 10 милиона Еура!?

Европски или балкански стандард?

BUKA portal / 18. јун 2019

Република Српска гради прве километре паневропског коридора Вц; коридора који би у коначници требао проћи кроз Босну и Херцеговину у укупној дужини од око 330 километара. Зашто се каска у послу, те да ли је 1 километар аутопута по цијени од 10 милиона евра европски, или пак балкански стандард, у причи Н1.

У радничким униформама и са шљемовима, или пак у одијеима и са краватама. И једни и други дошли су озваничити радове на коридору Вц кроз Републику Српску, укупне дужине 46 километара. Цијена коштања све 4 фазе једну милијарду марака. Само прва од 5,5 километара кошта 70 милиона евра, ЕБРД-овог кредита.

На упит репортерке Н1: Један километар 10 милиона евра? Јесу ли то европски стандарди?, премијер РС Радован Вишковић је одговорио:

"Кад узмете, зависно од трасе којом се крећете, зависно који простор, може бити 7 милиона, 10, а може и 20 милиона. Према томе ово је све по европским стандардима за дате услове."

Још тежи услови у другој фази, значе само једно, дупло скупље километре.

"Сљедећа дионица је исте дужине а дупло скупља, то зависи од терена, неких други услова", казао је Неђо Трнинић, министар саобраћаја РС.

Професионалци су нам објаснили да је “релативно висока цијена по километру” јер се уз аутопут, раде и двије петље.

"Од петље Товира до петље Костајница. Петља Товира је нешто као Маховљанска, веза два аутопута 9.јануар Бањалука- Добој и аутопута Вц, будућег. Петља у Костајници је само силазна у облику трубе, силазак са аутопута и веза са магистралним путем у Плочнику", казао је Душан Топић, директор Аутопутева РС.

Интеграл Инжењеринг и Гранит из Скопља граде прву дионицу. Надзорни органи су њемачко македонске фирме. Значај паневропске трансверзале за овај крај је немјерљив.

"Велики дан за Добој, за Републику Српску. Ја сам сигуран да ће и радови тећи том планираном динамиком", ријечи су Бориса Јеринића, градоначелника Добоја.

Која је дефинисала двије године за завршетак радова. У перспективи се најављује спајање аутопутем правац Добој, Тузла, Зворник, Лозница.Али и наставак аутопута ка Београду.Амбициозан је план до 2030.године, каже предсједница Жељка Цвијановић.

"Ми смо сада дошли на 105 км, наш план је амбициозан, значи 400 км, цијела РС", изјавила је Цвијановић.

А трансевропски цестовни и жељезнички коридор требао би спојити Мађарску, Хрватску и БИХ, на потезу Будимпешта, Осијек, Сарајево, Плоче.

Од укупних 335 километара кроз БИХ, изграђено је 102, те мост код Свилаја на Сави.

Багери и теретњаци данас су крчили прве метре, за двије године асфалтираће, завршити, све километре прве фазе коридора Вц кроз РС. Коридора чији ће 1 километар коштати 10 милиона евра.

ВИШЕ на Н1


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.