Излиле се Укрина и Лишња у Прњавору, екипе на терену

Усљед обилних и непрестаних падавина из корита су се излиле ријеке Укрина и Лишња. Ријека Лишња се излила у Бањалучкој улици у приградском насељу Ратковац и заплавила три објекта.

BUKA portal / 14. мај 2019

На магистралном путу М.16.1. Бања Лука – Прњавор у Ратковцу код Софрића, саобраћај се одвија једном коловозном траком. Ријека Укрина у Кулашима поплавила је један помоћни објекат, док су у Присоју двије куће поплављене, а једна заплављена. Усљед изливања Укрине непроходан је пут Мусе – Брестово, а због безбједности ученика обустављена је настава у Основној школи „Иво Андрић“ у Кулашима. Ријека Укрина у горњем току у опадању и стагнацији. Ситуација на акумулационом језеру Дренова је стабилна и под контролом.

Будући да се очекује наставак падавина, привредним друштвима, правним лицима и грађанима налаже се предузимање превентивних мјера на плану личне, узајамне и колективне заштите. У случају потребе обезбједити измијештање стоке и материјалних добара из зоне повећаног ризика од поплава.

Екипе цивилне заштите и надлежних служби су на терену и прате ситуације. Ради се стални мониторинг свих водотока, те предузимају потребне мјере и радње у циљу заштите становништва и материјалних добара. Поступа се по захтјевима грађана и доставља се пијесак и вреће за пијесак. Све уочене опасности грађани могу пријавити на бесплатне телефонске броје 121 – Оперативно-комуникативни центар Бања Лука и 123 – Територијална ватрогасна јединица “, наводи се у саопштењу Општинског штаба за ванредне ситуације.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.