Изложба фотографија Александра Чавића

ОМНИБУСИ МЛАДИХ ДРАМАТУРГА ИЗ ЕУ И БИХ

BUKA portal / 01. септембар 2020

 

У Подрум сцени “Бањалучког студентског позоришта“ 2. септембра ове године од 21.00 биће отворена Изложба Александра Чавића која садржи фотографије настале у оквиру пројекта “Омнибус оф yоунг драматургс фром ЕУ анд БИХ”, који се у потпуности реализује уз подршку Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини/Специјалног представника ЕУ у БИХ.       

У периоду јула и августа 2020. године у оквиру пројеката „Омнибуси младих драматурга из ЕУ и БИХ“ реализовано је укупно двадесет и седам радионица на којима је учестовао исто толико младих писаца из свих крајева Европске уније и Босне и Херцеговине, као и петнаест младих глумаца - чланова и сарадника Бањалучког студентског позоришта.

Изложба Александра Чавића обухвата тридесет и двије фотографије настале у периоду од 23. јула до 20. августа текуће године у Подрум сцени, а као млади глумци аматери на фотографијама се појављују: Андреа Стојковић, Катарина Арнаут, Уна Радуловић, Владана Савић, Вирджинија Угрчић, Јелена Стојаковић, Миљана Орашанин, Младен Ерак, Милош Азарић, Бранко Лошић, Стефан Јарић, двоје глумаца професионалаца: Драгана Илић и Анандо Ченић, те учесник прве радионице Аднан Селимовић.  Изложба је конципирана као путујућа метафора заставе Европске уније, тако да ће  поред Бање Луке прилику да је погледају имати и грађани Јајца (Дом културе у Јајцу), Новог Града (Културно-образовни центар Нови Град), Зенице (Босанском народном позоришту Зеница) и Сарајева (Позориште младих Сарајево) и то у оквиру фестивала: „Кестенбург Ремаиндер“,

„Позоришних/Казалишних игара у Јајцу“, као и „Јувентафесту“. Пролог изложбе, односно један његов сегмент већ је приказан грађанима Јајца, а епилог изложбе биће у Бањалуци све до 21. септембра 2020. године када је планиран завршетак пројекта „Омнибуси младих драматурга из Европске уније и Босне и Херцеговине“.         

Због спречавања ширења вируса корона изложба ће 02. септембра од 21 час бити отворена у Господској улици, док ће улазак у Подрум сцену бити организован у групама до пет посјетилаца.

Аутор изложбе Александар Чавић:  „Велико ми је задовољство што сам дио овог пројекта који је јединствен и другачији од свих осталих које сам до сада радио. Како младим писцима и глумцима, тако  и мени, ово је био изазов, да за 20 минута колико је трајала радионица направим фотографије које ће вјеродостојно приказати сцене на којима су млади писци и глумци радили 24 сата и које ће бити представљене на овој изложби“.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.