ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА О ВИЗАМА Европска унија увела НОВА ПРАВИЛА о путовањима

Нова правила

BUKA portal / 06. јун 2019

ЕУ је донијела измјене Закона о визама којима ће побољшати услове за легална путовања и ојачати борбу против незаконитих миграција, наводе у Савјету ЕУ.

 

ЕУ министри правде и унутрашњих послова на састанку у Луксембургу потврдили су нова правила која ће путницима из земља за које важи визни режим омогућити брже и јасније процедуре.

Измјене подразумијевању подношења захтјева за визу у периоду од 6 мјесеци до 15 дана прије путовања, електронско испуњавање и потписивање образаца за пријаву и постепено пордужавње периода важења визе са више улазака за редовне путнике од једне до пет година.

Новом уредбом повећава се и такса за обраду података која ће сада износити 80 евра, а њена висина ће се ревидирати сваке треће године.

У Савјету ЕУ наводе да ће се донијетом уредбом побољшати сарадња са трећим земљама у погледу реадмисије нелегалних миграната и то кроз нови механизам. Комисија ће у оквиру тог механизма редовно процјењивати сарадњу са трећим земљама у погледу поновног прихвата.

У случају да земља не сарађује, Комисија ће Савјету предложити да донесе одлуку о примјени мјера ограничавања у погледу процедура обраде захтјева, али и у погледу висне такси за визе.

С друге стране, ако земља сарађује у погледу поновног прихвата, Комисија може предложити да Савјет донесе одлуку којом се или смањују визне таксе, скраћује времена потребно за одлучивање о захтјевима за визу или повећава период трајања виза за више улазака.

ЕУ је Србији 2009. године одобрила безвизвизни режим за путовања у земље шенгенског простора.

Из региона Западног Балкана визни режим једино је задржан за грађане који у ЕУ долазе са пасошима тзв. Републике Косово.

 

ЕУ стандардизује личне карте

 

Савјет ЕУ задужен за правду и унутрашње послове донио је уредбу којом се регулишу минимални стандарди у погледу информација и сигурносних обиљежја које би требало да се налазе на личним картама грађана ЕУ и боравишним исправама издатим грађанима ЕУ и члановима њихових породица који су држављани трећих земаља.

Према новим правилима, личне карте на територији ЕУ мораће да буду израђене на јединственом обрасцу формата кредитне картице.

Оне морају укључивати зону читљиву за апарате и задовољавати минималне сигурносне стандарде Међународне организација цивилног ваздухопловства.

Према новим прописима, личне карте на територији ЕУ ће имати фотографију и два отиска прста носиоца који ће се налазити у дигиталном формату на бесконтактном чипу. Истовремено, на застави ЕУ-а на картици биће наведена и ознака земље чланице која издаје личну карту.

Најкраћи рок важења овог документа биће пет, а најдужи десет година.

Савјет ЕУ новом уредбом предвиђа да државе чланице ЕУ за особе старије од 70 година могу да издају личне карте и са дужим роком важности док за малољетнике важење може бити и краће од 5 година. Нова правила ће ступити на снагу за двије године, наводе у Савјету.

До тог датума све нове исправе мораће да изпуњавају поменуте критеријуме.

У Савјету ЕУ наводе да ће се новим правилима побољшати сигурност личних карти односно смањити број превара повезаних са идентитетом.

(Блиц)


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.