Изумрло близу 600 биљних врста у посљедњих 250 година

Близу 600 биљних врста нестало је са наше Планете у протеклих 250 година, двапут више од броја животињских врста које су доживјеле исту судбину, наводи се у најновијој студији.

M.P. / 11. јун 2019

Foto: A. Trifunović

Истраживање које је објављено у понедељак у журналу Натуре, Ецологy & Еволутион – открило је да је изумрло 571 биљних врста широм свијета и да биљке изумиру до 500 пута брже него што би то био случај без људске интервенције, пише ЦНН.

Такође, истраживачи кажу да се изумирање животињских врста одвија барем 1,000 брже од нормалне стопе изумирања, међутим, вјерују да је брзина којом биљке нестају подцијењена.

Истраживачи из Тхе Роyал Ботаниц Гарденс, Кеw и Стоцкхолм Университy кажу да је ово први пут да су научници направили глобални преглед биљака које су већ нестале.
"Већина људи може навести сисара или птицу који су изумрли у протеклим вијековима, али мало их може навести неку изумрлу биљку," казао је коаутор Алеyс Хумпхреyс.

Биљке на острвима, у тропским и медитеранским областима, имају најбржу стопу изумирања, а то су области настањене јединственим врстама неотпорним на људске активности. У студији се наводи да је пораст брзине нестајања биљака могућа посљедица губљења станишта врста смјештених на малом географском простору.

Али проблем је много шири – аутори кажу да изумирање биљака има утицај на друге врсте, али и на људе.

"Биљке су важне за сав живот на Земљи, оне нам дају оксиген који удишемо и храну коју једемо, и оне су окосница екосистема - тако да је изумирање биљака лоша вијест за све врсте," казао је коаутор Еимеар Ниц Лугхадха. "Опстанак милиона других врста зависи од биљака, укључујући људе."

Али има и позитивних ствари у извјештају: 430 врста које су се раније сматрале изумрлим поново су откривене. Међутим, 90% тих поново откривених врста имају "висок ризик од изумирања".

Истраживање је посљедње у низу песимистичних студија о утицају који људи имају на свијет.

У мају је објављен извјештај одбора Уједињених нација у којем се наводи да је миллион врста од укупно осам милиона врста на Планети у ризику од истребљења. Просјечна брзина којом врсте изумиру, на глобалном нивоу, "већ је неколико десетина до неколико стотина пута бржа него што је била протеклих 10 милиона година," наводи се у извјештају УН-овог одбора Интерговернментал Сциенце-Полицy Платформ он Биодиверситy анд Ецосyстем Сервицес (ИПБЕС).
 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.