Јагнијаде и Звезде Гранда: На шта су власти трошиле 184 милиона нашег новца

Владе, премијери, министри и предсједници су за пет и по година подијелили скоро 184 милиона из буджетских резерви. Новцем грађана плаћали су страначке догађаје и подржавали удружења којима руководе њихове страначке колеге.

BUKA portal / 19. новембар 2019

printscreen

Функционери Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине (ХЗДБиХ) у Вијећу министара БиХ и Влади Федерације БиХ одобрили су 4.500 КМ за спортско дружење младих ове странке у Мостару. Скуп којем су и сами присуствовали је плаћен новцем бх. пореских обвезника.

Новац је исплаћен из буджетске резерве предвиђене за финансирање хитних и непланираних трошкова попут: штета од поплава, клизишта или пожара, међународних спорова, нових институција и непрофитних организација.

Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) открива да је из буджетских резерви на нивоу државе, ентитета, Брчко дистрикта и кантона исплаћено скоро 184 милиона марака од 2014. до октобра 2019. године. Иако су највећи дио потрошиле владе, 6,8 милиона КМ подијелили су по основу дискреционог права чланови Предсједништва БиХ, премијери, њихови замјеници и министри финансија.

Новац није исплаћиван транспарентно и према уређеним правилима па је због тога дио отишао и на: активности странака и удружења повезаних са њима, промоцију пјевача, избор за Мисс БиХ, храну и алкохолна пића као и такмичење у печењу јањади.

Замјеник предсједавајућег Вијећа министара БиХ Вјекослав Беванда из странке ХДЗБиХ годишње може потрошити 60.000 КМ из буджетске резерве, а одлуку о томе коме ће дати новац сам доноси. Новац се не дијели путем конкурса, већ на основу молби појединаца, удружења, институција или фирми.

Током 2017. и 2018. године у Бевандин кабинет је пристигло 117 молби, а 50 их је одобрио. Новинари ЦИН-а су открили да трећином установа и организација којима је дао новац управљају кадрови ХДЗ-а.

Међу њима су Матица хрватска из Стоца чији је предсједник Младен Бошковић, заступник у Федералном парламенту, Хрватски шпортски клуб „Зрињски“ чији је предсједник федерални министар промета и комуникација Денис Ласић те Атлетски клуб „Бротњо“ који води бивши заступник у Парламенту ФБиХ Марин Барбарић.

Већина каже да им чланство у ХДЗ-у није помогло да добију новац, али нерадо говоре о везама са Странком и Бевандом. „Шта сте се њега свезали, шта Ви сад копате по Беванди?”, каже Барбарић.

Беванда је одбио разговарати са новинарима ЦИН-а.

Vjekoslav Bevanda

Замјеник предсједавајућег Вијећа министара БиХ Вјекослав Беванда дао је 2.500 марака за дружење младих из своје политичке странке (Фото: ХДЗБиХ)

Он је крајем јула 2017. године одобрио 2.500 марака по захтјеву удружења „Наша Радобоља“ и „Зора Алборада“. Новац је исплаћен за спортско дружење младих Мостара које је за циљ имало промоцију здравог живота.

Међутим, организацију је преузео ХДЗБиХ који је на скуп позвао младе чланове ове странке, симпатизере и њихове пријатеље. Побједничким екипама награде су уручили Беванда и његова страначка колегица Јелка Миличевић која је, такођер, из буджетске резерве дала 2.000 марака за овај догађај.

Предсједница Удруге „Наша Радобоља“ Данијела Цвитковић каже да је догађај организовао њен страначки колега и предсједник Градског одбора Младежи ХДЗ-а БиХ Марко Зовко који води Удругу „Зора Алборада“. Зовко није одговарао на позиве и поруке новинара ЦИН-а. Цвитковић објашњава да је Зовкино удружење у то вријеме било у оснивању па му је она помогла тако што је потписала молбу и пристала да институције новац уплаћују на рачун њеног удружења.

„Ја сам дошла тај дан, потписала десетак-петнаест-двадесет тих замолби, колико је требало, и ја сам отишла својим послом”, каже Цвитковић.

Она тврди да догађај није био само за чланове њене странке: „Ја имам једну пријатељицу која је муслиманка и два пријатеља који су муслимани, који су такођер били доле и судјеловали”.

Новцем који су добили од Беванде купљено је пиће − уз остало, 750 литара пива. На питање новинара ЦИН-а какве везе има пиво са промоцијом здравог живота, Цвитковић каже: „Мостар не живи без пиве.”

Дружење је поновљено и 2018. године када га је финансирала Влада Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) коју предводи ХДЗ-ов кадар − Невенко Херцег. Он и други страначки функционери посјетили су догађај, а њихов предсједник Драган Човић је искористио прилику и одржао политички говор. Позвао је младе да се уједине пред тадашње надолазеће изборе на којима је покушавао освојити нови мандат хрватског члана Предсједништва БиХ.

Влада ХНК је дала 65.000 КМ и за дводневни знанствено-стручни скуп „Хрвати БиХ: носитељи еуропских вриједности“ на којем су се прољећа 2017. године у Неуму у великом броју окупили чланови и функционери ХДЗ-а БиХ и Хрватске. Скуп је у јавности представљен као догађај у организацији члана Предсједништва БиХ Драгана Човића. Новац је исплаћен суорганизатору конференције − Свеучилишту у Мостару.

Слични скупови одржани су и наредне двије године у овом бх. приморском граду. За њихову организацију Свеучилиште је добило 135.000 КМ из резерви државног и буджета Посавског кантона чији су функционери дошли на овај догађај. Новац је углавном потрошен за хотелске услуге: смјештај, храну и одржавање конференције.

HDZ skup Neum

Из буджетских резерви издвојено је 200.000 марака за суфинансирање скупова на којима су се протекле три године у Неуму у великом броју окупљали чланови и функционери ХДЗ-а БиХ и Хрватске (Фото: www.еухрватибих.ба)

Ко се коме свиђа

Беванда није једини у Вијећу министара БиХ који је давао новац организацијама које су повезане са странкама. Други замјеник предсједавајућег Вијећа министара БиХ Мирко Шаровић из Српске демократске стране (СДС) дао је у мају прошле године 3.000 марака за одржавање „Јагњијаде“.

Организатор овог догађаја је Шаровићев страначки колега Драгиша Радоња који води Културно-умјетничко друштво „Црепољско“. Он објашњава да је ријеч о такмичењу у печењу јањади, а комисија оцјењује најбоље екипе: „(…) какво је јагње, какво је дружење, какав је штимунг у самој екипи и онда на крају долази квалитет као врхунац тога”.

Шаровић је на овом догађају био у друштву са колегама из Странке – посланицом у Народној скупштини Републике Српске Соњом Караджић, градоначелником Бијељине Мићом Мићићем и начелником Источног Старог Града Бојом Гашановићем.

У исто вријеме када је одлучивао о давању новца за „Јагњијаду“, Шаровић је одбио помоћи опћини Петрово у којој су бројни објекти оштећени због невремена.

Jagnjijada Sarovic

Замјеник предсједавајућег Вијећа министара БиХ Мирко Шаровић је са 3.000 марака помогао организовање „Јагњијаде“ гдје се дружио са колегама из СДС-а (Фото: ТВ Дуга Плус)

Гласноговорница Опћине Слађана Лазаревић каже да не зна зашто помоћ нису добили. “Да ли постоје, уопште, неки критерији или је то, једноставно, добра воља оног ко одлучује? Каже – ти ми се свиђаш, ти ми се не свиђаш. Заиста не знам.”

Шаровић је одбио разговарати о овој теми.

Предсједавајући Вијећа министара БиХ Денис Звиздић дао је 5.000 марака Удружењу привредника „Бизнис Центар“ из Тешња за трошкове организовања међународног сајма привреде. Предсједник овог удружења Един Јабанджић је Звиздићев колега из Странке демократске акције. Звиздић је у мају 2017. отворио овај сајам, а неколико мјесеци касније одобрио је исплату новца.

Он је новцем из буджетске резерве помогао и Центру за балканске студије који води његов страначки колега Адмир Мулаосмановић. Центар је добио 2.000 КМ за истраживачки пројекат, али Мулаосмановић каже да му страначке везе у томе нису помогле.

„Да сам ја добио неких 200-300 хиљада, па могуће да би то имало неког смисла“, каже Мулаосмановић.

Он није доставио извјештај о потрошњи тог новца, иако је био дужан то учинити: „Немојте ме погрешно схватити, смијешно да на ту тему расправљамо о двије хиљаде марака за једну анализу“.

Denis Zvizdić

Денис Звиздић, предсједавајући Вијећа министара БиХ, дао је 5.000 КМ за сајам привреде у Тешњу који је отворио и 2017. године (Фото: Опћина Тешањ)

За овакав начин трошења новца нико не може бити санкционисан јер институције нису јасно прописале ко и за шта може добити новац из буджетских резерви. У неким се случајевима не потписују никакви уговори, а они који добију новац нису дужни доказивати како су га потрошили.

Сви функционери који исплаћују новац из резерве немају исти износ на располагању. Премијер Републике Српске Радован Вишковић располаже са највише новца који може дијелити по дискреционом праву – милион марака. Премијерка Босанско-подрињског кантона (БПК) Аида Обућа годишње може подијелити до 5.000 марака и међу ријеткима је која то право не користи. „Због транспарентности и јавности располагања буджетском резервом, сматрам да је боље да одлуке о додјели средстава из буджетске резерве доноси Влада БПК“, рекла је Обућа за ЦИН.

Бивши министар финансија Средњобосанског кантона (СБК) Зоран Марковић је на располагању имао годишње око 100.000 КМ буджетске резерве. Он каже да је отприлике давао свима који су тражили.

На упит како је одредио коме ће дати 100 КМ, а коме 1.000 КМ, рекао је: „То ти је срећа. (…) Отприлике ја процијеним по оном што тражи колико да добије.“

Тако је процијенио да треба дати 1.000 марака за штампање књиге бившег члана Предсједништва БиХ Иве Мире Јовића. Јовић је од министра тражио новац као предсједник Хрватског културног друштва „Напредак“ из Кисељака. У разговору са новинарком ЦИН-а рекао је: „Значи, тисућу марака је проблем, само напријед. (…) Да сам Бошњак и да сам вјероватно милион добио, не би био проблем, али ја сам Хрват па може. Удри колико год можете“.

Ревизори годинама упозоравају да се новац дијели без критерија, јавних позива и контроле. Владама и институцијама су предлагали да донесу критерије којима би јасно одредили коме и како може бити дат овај новац. Критерији које су донијели и даље нису прецизно одређени.

Мирсада Јањош, руководитељка Сектора за ревизију институција Федерације БиХ, каже да би буджетска резерва требала бити кориштена за трошкове који су заиста били непредвиђени.

Владе и функционери су због нејасних прописа овим новцем финансирали различите манифестације и догађаје. Премијер СБК Тахир Лендо је плаћао избор за Мисс БиХ, а Влада БПК је новац давала такмичаркама које су наступале у схоw програмима „Звијезда можеш бити ти“ и „Звезде Гранда“.

У доста случајева они који добију новац не доставе доказ о томе како су га потрошили, а неке институције им то и не траже. Они који не оправдају добијени новац не могу бити кажњени јер казне нису прописане. Корист коју су грађани имали од потрошеног новца такођер нико не мјери.

 

 

ЦИН


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.