ЈАПАНЦИ ОБЈАСНИЛИ ЗАШТО ПОЛА САТА БОРАВКА У ДУБОКОЈ ШУМИ ШТИТИ ИМУНИТЕТ ЧАК ДВА МЈЕСЕЦА!

Шетајући шумом барем једном у свом животу, свако је уживао у љепотама природе. То је разлог зашто неки људи бирају да живе у шумама или поред њих, и зашто други људи путују хиљаде километара да шетају у шумама Редвуда, прашумама Костарике или Еквадора.

Buka / 15. септембар 2016

Међутим, научници из Јапана су открили да је традиција која се назива Схинри-иоку или “купање у шуми” и даље јака, а зашто је то тако, разлози су биохемијске природе.

Наиме, истраживачи су установили да боравак у шуми поправља природни имунитет, који је важан за спрјечавање рака као и других хроничних болести.

Како се то догађа?

Када су научници тестирали људе прије и послије двосатне шетње шумом, пронашли су код свих, осим код једне особе, 50% и више Т-зрнаца. Имали су нижи крвни притисак, осјећали су смиреност, као и бистрину у глави.

Шумско дрвец́е и биљке емитирају у околину “антимикробне хлапљиве органске спојеве биљних деривата, који се називају фитонциди, да би истријебили гљивице и бактерије”. Гљивице и бактерије могу бити проблем за наш имуни систем, а испоставља се да их ни дрвец́е не воли.

Шумска стабла су често стотине, ако не и хиљадама година стара. Дрвец́е и друге биљке, усавршиле су заштиту, односно спојеве који могу убијати гљивице и бактерије. Када ходате шумом, ваш дах се сједињује с овим компонентама. Ефект траје око 2 мјесеца.

Рецимо, када ходамо шумом ми се купамо у њеном природном имунитету. Уроњени  смо у “фитохемијски” имуни систем шуме.

Професор Кинг Ли из одјељења за хигијену и јавно здравље Нипон медицинске школе у Токију, представио је ову причу америчкој научној списатељици Ан Ленн Пхиллипс.

У чланку постоје прецизније информације о ефектима на специфичне хормоне, укључујуц́и  ефекте норадреналина и ДХЕА на стрес и адипонектин. Наиме, нижи ниво адипонектина је повезан с дијабетесом типа 2 и гојазношћу.

Студија је објављена у Еуропеан Јоурнал оф Апплиед Пхисиолог.

алтернативаинформације.цом


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.