Јапански министар: Мораћемо бацити радиоактивну воду из Фукусхиме у океан

ЈАПАНСКА електроенергетска компанија Токyо Елецтриц Поwер бит ће присиљена бацити радиоактивну воду из своје оштећене нуклеарне електране Фукусхима изравно у Тихи океан, изјавио је данас јапански министар околине, а преноси Реутерс.

BUKA portal / 10. септембар 2019

 

Након што је 2011. године нуклеарно постројење погодио потрес и тсунами, компанија Токyо Елецтриц Поwер (ТЕПЦО) прикупила је у специјализиране спремнике више од милијун тона контаминиране воде која се користила у расхладним цијевима, но сада је објавила како ће јој до 2022. понестати простора за складиштење.

"Једина опција ће бити испуштање у море", рекао је Yосхиаки Харада на конференцији за новинаре.

"О тој ће одлуци, наравно, расправљати цијела влада, али хтио сам о томе изнијети своје мишљење", додао је. Коначна одлука владе услиједит ће након извјештаја стручне скупине.

Харада није навео колику количину контаминиране воде намјерава испустити у оцеан, но и најмање загађење воде тим типом отпада могао би разљутити комшије, посебно Јужну Кореју која је прошлог мјесеца позвала високог дужносника јапанске амбасаде како би објаснио што точно Јапан намјерава направити с контаминираном водом из Фукусхиме.

Нуклеарне електране које су смјештене на обали, често у океан одлажу отпадну воду која садржи трициј, тешко одвојив изотоп водика који се сматра релативно безопасним. Но, ТЕПЦО је прошле године признао како контаминирана вода из Фукусхиме у спремницима, уз трициј, садржи и друга онечишћења.

 

 

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.