Јавне набавке у БиХ: Најлошију оцјену добили Путеви Републике Спске, Шуме Републике Српске, Град Бања Лука...

Од четири милијарде марака, које институције у БиХ годишње потроше на јавне набавке, у приватним и страначким џеповима заврши чак милијарду марака.

T.Čalić / 16. октобар 2017

Непоштовање закона и процедура приликом набавки роба и услуга, игнорисање препорука ревизора и других регулаторних тијела, непроцесуирање одговорних,  те бахатост која у чак 60 посто јавних институција у БиХ из године у годину постаје све отворенија, ријечи које би укрратко могле описати налазе  мониторинга јавних набавки који су данас представљени у Бањалуци.

ЈП Путеви Републике Спске - Бања Лука, ЈП шумарства Шуме Републике Српске, те Град Бања Лука су од 173 уговорна органа и 1566 актуелних поступака јавних набавки  добили најлошије оцјене. 

“У ЈП Путевима РС има заиста безброј примјера лоше праксе, али осврнућемо се на овај најзначанији  а то је да је овдје евидентно потпуно одсуство намјере да јавна тијела заштите јавни интерес. Потписују се милионски  уговори без банкарских гаранција, што извођачима радова даје могућност да радове изврше лошије или да повећају цијену, такође потпуно је  евидентно одсуство контроле имплементације уговора, а уједно се се раде и уредно плаћају и послови који нису договорени уговором“, истакао је Бојан Ковачевић из Развојне агенција Еда Бања Лука додајући да је другопласирани на овом неславном попису ЈП Шуме Републике Српске. Као један од “духовитијих” примјера навео је да се набавка службених возила у овом предузећу објављује на Нес радју или огласној табли предузећа, али не и у Службеном гласнику гдје би био доступан свим заинтересованима.

Данас су у Бањалуци као чести примјери нетранспарентне набавке наведени и тендери за набавку службених возила, гдје је примјећено да се често у потпуности преписује спецификација, па тако у опис уклапа само, примјера ради, нови “Хундаи.

Иначе кориштење описа из каталога производа једног произвођача забрањено је Законом о јавним набавкама у БиХ, и објашњено у бројним извјештајима ревизора.

“Осим ако није оправдано предметом набавке, у техничкој спецификацији не смије се упутити на одређеног произвођача, на поријекло или на посебан поступак, на марке, патенте, типове или одређено поријекло, ако би се тиме погодовало или би се искључили одређени привредни субјекти или одређени производи”, пише у Закону о јавним набавкама БиХ.

Александра Мартиновић из ТИ БиХ, између осталог је говорила о правовременом планирању процеса јавних набавки, те истакла како је Град Бањалука, међу анализиранима, шампион у лошем планирању. Наиме ова институција је за мање од шест мјесеци чак 13 пута мијењала план јавних набавки.

Набавке које су провођене од стране ЈП Аутопутеви Републике Српске и Влада Брчко Дистрикта истакнуте су као примјери добре праксе.

„Кроз јавне набавке долази до трансфера значајне суме новца из јавног у приватни сектор и ови поступци су изузетно подложни корупцији и различитим злоупотребама . Као примјер може служити податак да се током једне године путем јавних набавки потроши  1.5 милијарди КМ, а већ наредне, изборне године, тај износ је 3,8 милијарди”, истакао је Мерван Мирашчија из Фонда отворено друштво БиХ. Он је додао да је циљ пројекта мониторинга документовати, на релевантном узорку, различите облике кршења Закона о јавним набавкама, како би се створио снажан основ за заговарање пуне транспарентности поступака јавних набавки.

Мионитиоринг је вршен од од априла до септембра 2017. године од стране Фонда отворено друштво БиХ, Развојне агенције Еда Бања Лука, Транспаренц Интернатионала БиХ,  Центра за истраживачко новинарство БиХ и УГ „Тендер“ Бања Лука.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.