Јавни регионални конкурс: Напиши оригиналну бајку или басну за дјецу!

Доносимо детаље

BUKA portal / 01. септембар 2020

Невид театар из Бањалуке у сарадњи са Удружењем драмских уметника Србије у оквиру пројекта „Образовање кроз игру“, који се реализује кроз Заједнички регионални програм Уједињених нација „Дијалог за будућност”, позива све ауторе/ке, без обзира на старосну доб, који живе у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори да напишу оригиналне бајке и басне за дјецу на тему културних разноликости.

Осим оригиналног текста, можете писати и о проблемима образовног система у држави у којој живите те навести конкретне идеје реформе образовања. Пријавити се могу и сви/е који/е желе послати само мишљење о образовању и предложити одговарајуће идеје.

 

Правила учешћа

 

Конкурс је отворен од 15. јула и трајаће до 15. септембра 2020. године до 23 часа и 59 минута.

Право учешћа на конкурсу имају грађани/ке који/е живе у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори, без обзира на старосну доб, и пишу на српском, хрватском, босанском или црногорском језику (ћирилицом или латиницом, ијекавицом или екавицом). У случају да аутори/ке пишу на неком од других језика (језицима мањинских народа у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори), уз оригинални текст послати превод на један од наведена четири језика.

Учесници/це конкурса могу послати неограничен број текстова.

Аутори/ке који желе конкурисати треба да пошаљу:

1. Основне податке о себи,
2. Оригиналну бајку или басну за дјецу,
3. Запажања о основним проблемима образовног система у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори, идеје реформе образовања у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори (до 500 ријечи – до једне странице).

Аутори и ауторке бајки или басни за дјецу морају испуњавати наведене услове да би пријава била прихваћена.

Сви/е који/е желе писати само о образовању треба да пошаљу основне податке о себи и запажања о образовању у држави у којој живе.

 

Право учешћа на конкурсу имају само оригинални, до сада необјављивани и неизвођени радови.

Основни критеријуми приликом одлучивања биће ауторски радови који, осим што задовољавају темељне естетске и умјетничке норме, посједују и садржајну иновативност, а одговарају на тему о културној разноликости.

Као посебну одлику текста, селекторка бајки и басни цијениће оригиналност и савремену форму.

Награде

 

Изабраћемо до 10 најбољих аутора и ауторки који ће на једнаке дијелове подијелити наградни фонд у износу од 3.000,00 КМНаградни фонд остаће непромијењен без обзира на број изабраних радова.

 

Резултати конкурса

 

Резултате конкурса и анализу одговора о образовању објавићемо 30. септембра 2020. године на веб страници пројекта. До 10 најбољих аутора и ауторки изабраће Александра Чворовић, вишеструко награђивана књижевница из Бањалуке.

Учешћем на конкурсу аутори и ауторке бајки или басни за дјецу задржавају своја ауторска права.

Невид театар задржава право лекторисања и прилагођавања текстова, јер ћемо на основу најљепших изабраних бајки или басни за дјецу штампати илустровану књигу (електронска верзија ће бити доступна на веб сајту пројекта), као и објавити аудио-књигу и верзију аудио-књиге за дјецу са потешкоћама у развоју.

У оквиру пројекта биће организован дводневни образовни програм у Бањалуци (27‒28.11.2020.). Првог дана биће одржано предавања на тему образовања дјеце и младих у сврху развоја креативног стваралаштва и критичког мишлјења путем умјетности које ћемо уживо преносити а другог дана реализоваћемо Јавно читање најлјепших бајки и басни за дјецу ради промовисања ауторског драмског стваралаштва у регији и том приликом ћемо угостити до 10 најболјих аутора и ауторки из региона.

Аутори и ауторке чији текстови буду изабрани морају до 1. новембра 2020. године до 11 часова потврдити своје учешће у Јавном читању најљепших бајки и басни за дјецу. О детаљима ће бити обавијештени путем електронске поште.

Боравак најбољих аутора и ауторки у Бањалуци је планиран од 26. до 29. новембра 2020. године а све трошкове превоза, смјештаја и исхране учесника/ца у Бањалуци сносиће Невид театар. Малољетни аутори и ауторке, чији радови буду награђени, Бањалуку ће посјетити у пратњи родитеља/-старатеља који ће преузети новчану награду у име добитника.

Сви/е који шаљу своје апликације биће укључени у мрежу региона на веб страници пројекта и на тај начин ће Вам бити омогућено да проширите своје пописе контаката који могу бити прилике за успостављање партнерства с осталим колегама и колегиницама у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори.

 

Резултати пројекта

 

Имплементацијом пројекта „Образовање кроз игру” Невид театар ће омогућити дјеци, младима и одраслима да кроз литерарну, аудио и драмску образовну форму уче и прошире своја знања о културним разноликостима и вриједностима цјеложивотног учења и образовања.

Један од фокуса пројекта биће усмјерен на угрожену и осјетљиву дјецу у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори јер ћемо објавити аудио-књигу најљепших бајки и басни за дјецу са потешкоћама у развоју.

Ради образовања позоришне публике креираћемо анимирани мулитмедијални позоришни бонтон а циљеви пројекта су и повећање учешћа и утицаја младих и одраслих за питања која утичу на програме међукултуралног развоја и реформи те унапређење интеркултуралног дијалога и побољшања друштвене кохезије у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори.

У оквиру пројекта, Невид театар ће одиграти интерактивну представу за дјецу и одрасле „Принцеза Златка у краљевству боја” и реализовати 20 драмских радионица за дјецу узраста од четири до шест и од девет до 14 година старости у 10 градова Србије: УжицуШапцуЗрењанину, Крагујевцу, СуботициСмедереву, БеоградуНовом Саду, Сомбору и Вршцу.

Пројекат ће бити имплементиран од јула до децембра у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори.

Генерални медијски покровитељи су: Ослобођење, Радио Отворена мрежа и Прва ТВ Црна Гора.

 

„Образовање кроз игру”, један је од 19 изабраних пројеката који се финансира у оквиру Заједничког регионалног програма „Дијалог за будућност”, чији је циљ дугорочна изградња мира и унапређење дијалога и друштвене кохезије у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.