Је ли и вас задњих дана "преварила" апликација за временску прогнозу? Ево шта се догађа

Да, вријеме је задњих дана превртљиво, али није ствар само у времену.

BUKA portal / 24. јун 2020

 

 Многи су протеклих мјесеци, а особито задњих неколико тједана примијетили да су њихове омиљене мобилне апликације за временске прогнозе постале у најмању руку непоуздане. Уз превртљиво вријеме овога липња, које би било примјереније рецимо свибњу, нисте једини који су покисли када сте кренули у шетњу или вожњу бициклом вјерујући апликацији да је киша удаљена сатима. Што се заправо догађа?

РТЛ.хр је о томе већ писао у неколико наврата, а ријеч је заправо о посљедици пандемије коронавируса. Како је у опширном чланку још крајем ожујка појаснила наша метеорологиња Дуња Маззоццо Дрвар, апликације се обилато користе нумеричким моделима за предвиђање временске прогнозе, а за то им је потребно страховито пуно података о стварном, тренутном стању атмосфере.  

"Због тога се, прије него што почну прорачуни будућег стања атмосфере, обавља процес такозване асимилације података који описују почетно стање атмосфере. Асимилација је заправо "пробављање" података свих врста опажања која имамо на располагању, а осим приземних података који се скупљају на добро нам познатим бијелим метеокућицама, подаци се скупљају радиосондама, односно мјерењима која се добивају са сонди које се с метеоролошких постаја балонима шаљу у зрак, сателитима, радарима, а у све то прибрајају се и подаци које са својих рута достављају зракоплови", написала је Дуња Маззоццо Дрвар.

Највећи утјецај на 24-сатне прогнозе

Број метеоролошких података који се прибављају авионским мјерењима изнад Еуропе, примјерице, ртијеком ожујка пао је за 65 посто, јер је велика већина авиона престала летјети. С поновном успоставом путничког промета прогнозе ће постати поузданије. Наиме, прошле је године направљен низ тестних прогноза без кориштења авионских података, како би се утврдило колики утјецај на резултате имају земаљски подаци. Највећи утјецај на прогнозе имају подаци с висина гдје је тлак 250 до 200 хПа, односно с висина од 11 до 12 км, што је типична висина лета већине зракоплова.

И што је најважније, највећи утјецај је на прогнозе за 24 сата унапријед, али се велик утјецај види и до седам дана унапријед.

РТЛ


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.