Је ли штетније сједити на послу или кући на каучу?

Ново истраживање америчких научника показало је да сви облици сједења немају једнако штетан учинак на здравље срца те су уочили разлику између сједења - док смо на послу и обављамо уредски посао и одмора на софи уз телевизор, пише Медицал Неwс Тодаy

BUKA portal / 10. јул 2019

pixabay

Отприје знамо да сједалачки начин живота, а то је оно кад сатима сједимо, а врло се мало крећемо и не вјежбамо, изнимно лоше утјече на здравље појединца, посебно на здравље срца и крвних жила.

И сами научници су се изненадили када су открили да је вријеме које неко проведе сједећи на каучу код куће и гледајући ТВ повезаније с већим ризиком од развоја срчаних болести од сједења на послу.

"Наши резултати упућују на то да је начин на који проводите вријеме изван посла изнимно важан за здравље крвожилног система", појаснио је главни аутор студије др. Кеитх Диаз са Универзитета Цолумбиа.

Научници су анализирали податке прикупљене у раздобљу од осам и пол година на 3592 судионика истраживања. Подаци су укључивали информације о тому колико времена судионици проводе сједећи на послу те колико времена проводе гледајући телевизију у односу на вјежбање у слободно вријеме.

Диаз и његови колеге су установили да је код свих оних који су одговорили да су свакодневно пред телевизором проводили четири или више сати, ризик од развоја кардиоваскуларних проблема и преране смрти био за 50 посто већи у успоредби с појединцима који су дневно испред ТВ-а сједили два сата или мање.

Ни научницима није у потпуности јасно због чега је сједалачки начин живота у слободно вријеме потенцијално штетнији од радно-окупацијског сједења, но вјерују да је одговор у дугоме непрекидном сједењу.

"Већина људи има обичај дуго сједити на софи пред телевизором и притом се уопће не помакнути, а камоли устати. На послу ипак повремено устанемо од стола", каже др. Диаз.

Истодобно нас је већина у слободно вријеме док сједимо пред телевизором склона посегнути за грицкалицама, прерађеном и брзом храном те притом конзумирати заслађене и газиране сокове те алкохолна пића.

Друго могуће објашњење могао би бити одабир тренутка за одмор и сједење у слободно вријеме.

"Наиме, комбинација обилног оброка, што је Американцима обично вечера, и потом вишесатно сједење, може бити особито штетно", додаје истраживач те каже да бисмо изван посла сви требали бити активни. Штавише заговара бављење интензивном активношћу.

"Ако сте навикли свакодневно гледати ТВ више од четири сата, требали бисте два до три пута седмично интензивно вјежбати. Свеукупно је то 150 минута", савјетује Диаз.

"Чак и ако радите посао који једноставно захтијева дуга раздобља сједења, након посла немојте 'залећи' на софу испред телевизора него прибјегните напорнијим вјежбама. То ће значајно смањити ризик од развоја срчаних болести и у коначници преурањену смрт", додаје Диаз.

 

 

Извор: Радио Сарајево


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.