Је ли Шведска социјалистичка земља? Не баш

ШВЕДСКА се код људи с лијеве стране политичког спектра често наводи као примјер успјешне социјалистичке земље

BUKA portal / 24. август 2019

Но иако Шведска има релативно високе порезе у успоредби с неким другим развијеним земљама, као и врло развијене суставе социјалне сигурности, економијом не управља држава, а бизниси - и велики и мали - у приватним су рукама. Опћенито се ради о земљи која је на свјетској разини у врху по економским слободама и увјетима за пословање.

Школство ваучеризирано, чиме су се отворила врата приватним школама

Осим тога, мировински сустав су реформирали и дјеломично приватизирали, а у школство увели ваучере, путем којих родитељи бирају школе за своју дјецу, без обзира на то биле оне државне или приватне, што је у било којој социјалистичкој земљи - незамисливо.

Почетком деведесетих Шведска је у образовни сустав увела ваучере, засноване на начелу да родитељи, а не држава, имају право одабрати образовне услуге за своју дјецу. Родитељи добију ваучер, одаберу школу - јавну или приватну - у коју ће ићи њихово дијете и његово школовање плате тим ваучером. Држава и даље прописује курикулум, којег се морају придржавати све школе које се финанцирају ваучерима.

Ваучери се финанцирају из прорачуна локалне управе на подручју на којем се школа налази, а износи се могу разликовати међу градовима и опћинама, али је прописан минимум који се мора исплатити - то је просјечни трошак јавног школовања по ученику. Приватне школе не смију додатно наплаћивати образовање. Такођер, приватне школе слободне су у одабиру метода подучавања и организације образовних програма, у оквиру прописаног националног курикулума.

Препознавање демографских проблема с којима се суочава цијела Еуропа потакнуло је Шведску на реформу мировинског сустава. Дотадашњи сустав који је почивао на снажном егалитаризму и солидаризму, те је фаворизирао оне који су радили краће или уплаћивали мање, замијењен је новим, којим је успостављена веза између уплата у мировински сустав и очекиваног животног вијека.Мировински сустав - колико радиш, толику имаш мировину

У садашњем суставу сваки осигураник унутар сустава међугенерацијске солидарности, што је као код нас први ступ мировинске штедње, своје доприносе плаћа на индивидуални мировински рачун. Ради се о замишљеном, фиктивном особном рачуну, који служи за израчун будућих права у солидарном мировинском суставу, односно висине мировине. Тај се рачун формира од свих уплаћених доприноса на плаће. Мировински доприноси износе 18,5% на плаће. Пола од тог износа плаћа послодавац, а другу половину радник. Од укупног износа доприноса 16% издваја се на споменуте индивидуалне рачуне, а 2,5% иде у фондове капитализиране штедње, који су успоредиви с нашим другим ступом те се инвестирају.

Доб одласка у мировину је врло флексибилна и почиње већ са 61 годином, али то значи и мању мировину те су радници мотивирани остати што дуље у свијету рада. Горња граница за одлазак у мировину не постоји, тако да сватко може радити докле жели. Такођер, одлазак у мировину не значи да особа мора престати радити. Умировљеник може наставити радити и тако си створити додатну зараду, али и дуљим стажем, односно уплатама на рачун у мировинском суставу, побољшати мировину. Иначе, Шведска има најдуљи очекивани радни вијек у Еуропској унији - преко 41 годину.

Повољно окружење за бизнис створило је компаније попут Ерицссона, Х&М-а и ИКЕА-е

Шведска има врло повољно окружење за бизнис. Редовито је при врху у разним истраживањима увјета за покретање посла и економских слобода. Многе данас глобално познате технолошке компаније попут Скyпеа и Спотифyа имају коријене у Шведској.

Порез на добит за компаније износи 21,4 посто. За успоредбу, он је у Хрватској 18 посто, што и није велика разлика када се узме у обзир какву квалитету услуга нуде јавни сервиси у Шведској, па не чуди да се она перципира као врло повољно окружење за бизнис. У Шведској су настале и бројне данас глобалне компаније попут ИКЕА-е Ерицссона, Волва и Х&М-а.

Преузето са Индеx.хр


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.