“Један метар је довољан ако та особа нема симптоме, не кашље и не кише, али ми за сваки случај предлажемо дистанцу од два метра…”

Она је на ТВ Пинк рекла да је ситуација у два града тренутно стабилна, да највећи број заражених није имао никакве симптоме, а да се настанак тих жаришта, према њеној оцјени, могао да се спречи. 

BUKA portal / 23. мај 2020

За преношење коронавируса у Србији тренутно су најризичнији затворени простори у којима људи проводе више сати, попут радних колектива, због чега је дошло до настанка жаришта у Врању и Лесковцу, казала је замјеница директорке  Института Србије за јавно здравље “Милан Јовановић – Батут” Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је на ТВ Пинк рекла да је ситуација у та два града тренутно стабилна, да највећи број заражених није имао никакве симптоме, а да се настанак тих жаришта, према њеној оцјени, могао да се спречи. 

“Чим смо приметили кластер, груписање новооболелих из исте радне средине одмах се реаговало, фабрика је затворена и сви (запослени) су тестирани”, казала је Кисић Тепавчевић.

С обзиром на то да је боравак људи у затвореним просторијама “итекако довољно за преношење” ЦОВИД-19, Кисић Тепавчевић је навела да је неопходно поштовати мјере превенције, ношење маски и рукавица, али да је најважнији предуслов физичка дистанца.

“Један метар је довољан ако та особа нема симптоме, не кашље и не кија, али ми за сваки случај предлажемо дистанцу од два метра”, рекла је она.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.