Један телефонски позив мења све: Хало шефе, пошто кило корупције?

Да ли се истраге о милионским аферама које су задесиле ову земљу заустављају једним телефонским позивом? Да ли заиста један “позив мења све”?

Elvir Padalović / 11. август 2016

Не стишава се бура око објављених транскрипата који су доспјели у јавност а у којима су се појавиле информације да је главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић, посредством и под притиском трећих лица, „затворио“ више истрага против предсједника Републике Српске, Милорада Додика, те у којима се  наводи како о свему постоје и службене забиљешке и транскрипти које посједује Државна агенција за истрагу и заштиту (СИПА).

Наиме у телефонском разговору чији је транскрипт објављен на порталу Журнал.инфо телевизијски новинар и водитељ Мато Ђаковић реферише предсједнику Републике Српске како је данас „све завршено око Бобар банке, шефе“ и како је данас био са „главним“.


„Тамо те, сигурно, неће бити. У Павловићу ће, такође, бити у реду. Обећано ми је да ће затворити истрагу и у предмету злато. Кад се видимо, пренијећу ти остало. Не могу телефоном“ наводи се у споменутим објављеним транскриптима.


Новинар Мате Ђаковић за Ал Джазиру је потврдио да је дио спорног транскрипта разговора између њега и Милорада Додика тачан и да ће са Гораном Салиховићем остати пријатељ и када овај више не буде на функцији те да не вјерује како је он толико моћан да заустави било какву истрагу.


Поводом објављених транскрипата из Тужилаштва БиХ  је у четвртак прошле седмице саопштено како је отворен предмет поводом ометања истраге у предметима Бобар банка и Павловић банка те да ће због изношења ноторних лажи и неистина и узнемиравања и обмањивања јавности у он-лајн магазину „Журнал“ бити покренут поступак за заштиту од клевете.


„Главни тужилац у својим медијским иступима, већ је изјавио да постоји истрага у склопу предмета Павловић банка, која обухвата и Милорада Додика. Све остало, као наводни транскрипти, разговори и слично су неистине, шпекулације и лажи трећих особа “ саопштено је из Тужилаштва


На основу свих медијских навода из протеклог периода, организација ТИ БиХ упутила је Уреду дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког вијећа захтјев да испита медијске наводе у вези са поступањем главног тужиоца Горана Салиховића.


Како су казали „наводи могу указивати на више дисциплинских прекршаја главног тужиоца приписаних Законом о Високом судском и тужилачком вијећу.


„Дисциплински прекршаји се односе на повреде начела непристрасности, остваривање користи од непримјереног утицаја на одлуке и поступке тужилаца, кориштење функције тужиоца како би се прибавиле неоправдане користи за себе или друге особе, те наношење штете угледу тужилачке функције“


Након овога, из Канцеларије дисциплинског тужиоца стиже потврда да је формиран предмет против главног бх. тужиоца Горана Салиховића.


Тврде како је све урађено по службеној дужности а на основу писања медија о могућој повреди дужности главног тужиоца.


Из Транспаренц Интернатионал коментаришу како је позитивно да је Уред дисциплинског тузиоца покрено поступак, јер би било још више забрињавајуће да се оглушио о објављене информације у једном оваквом слуцају те се још једном надају како ће због озбиљности случаја читав поступак бити проведен транспарентно те да ће се објелоданити све чињенице у вези са поменутим случајем те да ће бити утврђена одговорност сваког појединачног лица.

Ивана Корајлић из ове организације каже да уколико се испостави да су информације до којих је овдје дошао Журнал тачне, ово је не само корупција најгоре врсте – јер се истраге о највећим аферама које су оштетиле државу за десетине, ако не и стотине милиона, коче директним притиском на тужиоца,  него се овим показује како је правосудје у још горем стању него и у најцрњим критикама, јер је довољан један телефонски позив да се блокирају процеси.

"И раније смо указивали на непрмимјерене утицаје на правосудје, који су довели до тога да се унапријед избјегава процесуирање било чега што би могло бити „политички осјетљиво“, али ово сада показује да се процесима мешетари и тргује као да смо на пијаци и то онима за које је највећи јавни интерес да се процесуирају" каже нам у разговору Корајлић

Такодје, она каже како је читав случај заправо илустративан примјер градјанима шта раде институције које би требало да буду стуб овог друштва и како се опет тргује преко ледја градјана и новцем градјана.

"Жмири се на крађу огромних размјера која се наставља у недоглед" истиче наша саговорница.

Ово није први пут да имамо тужиоца који је директно повезан са онима које би требао процесуирати, и раније су медији били ти који су откривали и објављивали слике главног тужиоца како сједи и дружи се са криминалцима.

„Овакво понашање је довело до тога да градјани генерално тужиоце и судије називају криминалцима и да се у јавности говори о правосудној мафији“ истиче.

Она додаје како је против Горана Салиховића до сада поднесен велики број пријав те да се ништа није догодило и да је питање шта би се овдје догодило да није било великог притиска јавности.

Из магазина Журнал поручују да се не боје тужби.

“Нити је први пут да неко покушава демантовати чињенице нити да се најављују тужбе. Имамо доказе и не бојимо се евентуалне тужбе. Уосталом, Журналова сазнања увелико је потврдио колега Ђаковић” каже за БУКУ Амаридло Гутић, новинар Журнала.

Каже како је добро видјети да је нека институција брзо реаговала након Журналове приче, а било их је о криминалу и корупцији заиста много на њиховом порталу.

“Очекујем да поступак покаже пуну истину, а она је управо онаква како је Журнал писао, а има ту још много тога више” наглашава Гутић

Према његовом мишљењу, правосуђе је већ дужи период у проблему.

“Сами су себе довели у ситуацију да губе повјерење јавности, пристајући да кокетирају са политиком и политичарима из различитих разлога: интереса, страха, конформизма, нерада. Наравно, не треба генерализовати, има и часних тужилаца и судија, али опет кажем они се унутар струке морају изборити да врате префикс независности и стручности” каже саговорник БУКЕ.

Сви поменути наводи су посебно добили на важности у ситуацији када изостају конкретни резултати Тужилаштва БиХ у процесуирању корупције, посебно у случајевима у којима се у везу доводе високи функционери из наше земље. Уколико се налази Уреда дисциплинског тужиоца покажу истинитим, засигурно ће пасти огромна сјена на рад врховне тужилачке институције наше земље. Оно што је и Транспаренц напоменуо у свом допису за надати се да ће читав случај бити транспарентан.

А све док се објелодане резултати, биће да у Босни и Херцеговини вриједи она стара партибрејкерсовска: “Један позив мења све”

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.