Наша професорица из Африке: Нема разлике између жена у Африци и жена у Босни, све носимо исти терет

Разговарали смо са Свјетланом Замбони, професорицом и предсједавајућом Општинског вијећа Маглај, те једином учесницом из БИХ програма обуке за жене ИЦЛД.

T.Čalić / 08. март 2019

На данашњи дан славе се економска, друштвена и политичка постигнућа жена. Поводом тога, разговарали смо са Свјетланом Замбони, професорицом и предсједавајућом Општинског вијећа Маглај, те једином учесницом из Босне и Херцеговине међународног програма обуке за жене ИЦЛД.

Ријеч је о шведском програму Центра за локалну демократију (Сwедисх Интернатионал Центре фор Лоцал Демоцрацy) – „Локалне лидерице – Јачање капацитета жена у политици“ који је намијењен женама у политици и таргетира жене на кључним позицијама у вијећима, скупштинама и парламентима, као и изабране начелнице и градоначелнице из 21 земље Африке, Азије и Источне Европе. 
Кроз програм је од 2013., кроз пет одвојених 18-мјесечних циклуса, прошло 125 жена политичарки из Бјелорусије, Босне и Херцеговине, Боцване, Кине, Грузије, Индије, Индонезије, Кеније, Косова, Македоније, Молдавије, Мозамбика, Намибије, Србије, Јужне Африке, Танзаније, Турске, Уганде, Украјине, Вијетнама и Замбије.
Свјетланом Замбони каже да јако поносна на чињеницу да има прилику боравити у земљама као што су Танзанија, Украјина, Шведска, Јужна Африка и Замбија и размјенити искуства и изазове са којима се жене као политичарке, мајке и супруге сусрећу у својим системима и друштвима.

 

Обука у Африци
Резултат интензивне обуке је, каже нам, стицање знања у областима провођења реформских процеса са аспекта родне равноправности, побољшање вјештина у стратешком планирању, остваривању СДГ – одрживих развојних циљва, схватања одговорности доносилаца политичких одлука те развој националних и међународних мрежа сарадње. Осим тога, свака конференција праћена је и бројним студијским посјетама локалним вијећима и животним срединама што нам је дало бољи увид у свакодневни живот локалног становништва и изазове са којима се и политичари и становништво суочавају.
Питали смо је да нам да мало ближи осврт на боравак у Африци и положај жена тамо. Наглашава како су културолошке разлике огромне, те да европска друштва ствари узимају здраво за готово, нпр. људска права и слободе. Знају да су загарантовна законима и сматрају да их систем мора осигурати.
Са друге стране становништво афричког континента, усљед сиромаштва појединих земаља, недостатка образовања становништва, још увијек се суочавају са елементарним егзистенцијалним проблемима као што су постизање бесплатног школовања, укључивање све дјеце у систем образовања, обезбјеђење основних санитарних и здравствених услова за живот, сузбијање заразних болест...
Управо на тим питањима, истиче, долазе до додирне тачке, наизглед два различита континента и друштва.

 

„Укључивање жена у лидерство је важно зато што је економски, друштвени и политички напредак, у великој мјери одређен управо у коликој мјери нека држава бодри таленте и капацитете својих жена. Када су жене присутне у законодавним структурама у значајном броју онда своје приоритете могу уграђивати у агенду. У Руанди, на примјер, растући број жена 'креатора закона' је уско везан за декларативано и ефективано настојање рјешавања питања везаних за права дјетета.  Надаље, подаци узети из 19 ОЕЦД земаља јасно указују да се повећањем броја жена у законодавним структурам директно утиче на укупан пораст издвајања средстава за образовање, бригу о дјеци и старима. То су питања на која су жене посебно осјетљиве и сензибилне. Управо таква пракса и јесте примјер којим се афричке земље воде у својим настојањима провођења позитивне праксе“, појашњава Замбони додајући да су програми обуке попут овогав од огромног је значаја за положај жена у Африци.
„Наши предавачи су најуспјешнији политичари земаља домаћина, мушкарци и жене, амбасадори гендер политике који својим дјеловањем чине промјене гледе боље заступљености жена у политици. Својим активизмом настоје освијестити цјелокупно друштво о важној улози жене у процесима развоја, а посебно мушку популацију, без чије подршке жене не могу очекивати много. Њихова пропагирања и указивања на важност улоге жене, попраћена огромном медијском пажњом, већ дају резултате у процесима именовања жена на неке од кључних руководећих позиција у јавном сектору“, каже наша саговорница.

 

Жене у политици
Ипак када се сагледа цјелокупна ситуација, истиче, оно што нам је свима заједничко и Европа, Азији и Африци,  јесте недовољна заступљеност жена у политици посебно на позицијама гдје  се доносе одлуке.
Надаље наводи да данас жене чине само 19% чланова парламената на свјетској сцени а слична је ситуација и на локалним разинама власти, можда мало боља, око 23% у општинским/градским вијећима и скупштинама. Било да се ради о једном од најразвијенијих демократских друштава, Шведској са преко 40% заступљеност жена или пак земљи са једном од најнижих стопа заступљености жена у политичком животу, Замбији 9%, перцепција улоге жене је свугдје иста и она се мора мијењати:  све носимо терет културног наслијеђа према којем је  примарна улога жене је да рађа, брине о дјеци и домаћинству и не учествује у процесима одлучивања.
„Родна раврноправност је изузетно важна за демократска друштва просто зато што је неопходно имати и мушку и женску перцепцију ствари у процесу доношења одлука. Како ће нека одлука утицати на сваког члана друштва вјероватно је и најважнија ствар у доношењу те одлуке. Осигуравајући учешће жена у том процесу надаље осигуравате и то да је њихова перцепција ствари узета у обзир, посебно на локалним и регионалним нивоима гдје се доносе кључне одлуке о свакодневном животу наших суграђана и које дефинишу питања из области здравства, образовања, транспорта, сигурности грађана и сл. Перцепција жене, као мајке, супруге и стуба породице, изузетно је важна. Ми ствари сагледавамо из једног потпуно другачијег угла“ истиче наша саговорница додајући да оно што је евидентно јесте да се све жене, без разлике из које земље долазе, на којем нивоу власти дјелују, сусрећу са истим изазовима. Разлози су институционалне, друштвене, економске и културолошке природе.
Због природе жена дубоку вјерује да жена може играти велику улогу и може понудити много на пољу политике – жена је организатор, планер, економиста, преговарач, особа која рјешава проблеме, борац, учитељ и подузетник. Жена је, наглашава, жонглер који успјешно балансира између рокова, едукације, успјешног брака, управљања домаћинством и подизањем дјеце.
Осврнула се и на положај жена политичарки у Босни и Херцеговини гдје им је изборним законом осигурана заступљеност на изборним листама од 40%, али су резултати у заступљености жена након избора поражавајући, нагласивши како је  жени потребна несебична подршка свих чланова породице и друштва, као и да кључну улогу у подизању свијести о важности и улози жене лежи у образовању, не само младих, него и у образовању породице, институција, политике и друштва уопште.

 


 
„Данас у друштву какво је босанскохерцеговачко жене чине преко 50% становништва и глас жена мора бити гласан. Најјачи атрибути жена – способност да сурађује, кординира, комуницира и води – и јесу кључне карактеристике истинског лидера. Оно на чему босанскохерцеговачка жена треба да ради јесте да вјерује у себе. Самоувјереност је кључни фактор за сваку жену лидера. Када вјерујеш у себе и своје способности постајеш незаустављива. Мораш бити смјела а понекад и насртљива. Мораш знати и шта хоћеш, имати стратешки план за себе, зацртан циљ и пут којим ходиш. Једино тако нећеш залутати! Увијек мораш тражити прилику за додатно усавршавање и надоградњу знања! Знање и вјештине ти дају додатни кредибилитет. И бити страствена у свом послу лидера! Није довољно само постојати – потребно је имати и сврху постојања“, истакла је наша саговорница откривши нам да је њен циљ да охрабри и помогне што већи број жена да се укључе у процесе одлучивања и својим дјеловањем постану промјена какву желе видјети у Босни и Херцеговини.
Крај разговора за наш портал Свјетлана Замбони завршила је цитатом Марианне Wиллиамсон, који је са учесницима међународне обуке подијелила др Тукиyа Канкаса-Мабула, гувернерка државне банке из Замбије: “Оур даркест феар ис тхат wе аре поwерфул беyонд месуре. Ит ис оур лигхт, нот даркнесс тхат мост фригхтенс ус.
Wе аск оурселвес: 'Wхо аре wе то бе бриллиант, горгеоус, талентед, фабулоус?'
Ацтуаллy, wхо аре wе нот то бе?“ 

(„Наш највећи страх јесте да смо моћене изнад мјерљивог. Наша свјетлост, а не наша тама, је оно што нас највише плаши.
Питамо саме себе: 'Ко смо то ми да будемо брилијантне, прекрасне, талентоване, невјероватне?'
Заправо, ко смо ми да то не будемо?“)
 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.