Једина жена ватрогасац у Нишу, гасила пожар на Старој планини

Међу многим анонимним херојима сузбијања ватрене стихије на Старој планини била је и двадесетседмогодишња Нишлијка Ана Илић, једина жена ватрогасац у нишком Сектору за ванредне ситуације.

BUKA portal / 06. новембар 2019

Foto: Facebook

 

Раме уз раме са својим колегама из цијеле Србије ризикујући живот даноноћно се борила са пожаром, иако се ватрогасцима придружила прије само шест мјесеци. Многи који су тих тешких дана били на планини у пламену нису ни слутили да се иза гломазне заштитне униформе крије крхка дјевојка.

Тек када је скинула шљем испод кога је засијала злаћана плетеница, схватили су ко је међу њима па су се друштвене мреже усијале од похвала упућених храброј љепотици.

Порив да живот посвети спасавању људи Ана је осјетила још као деветнаестогодишњакиња када се учланила у добровољно ватрогасно друштво састављено искључиво од дјевојака.

– Два пута смо учествовале у ватрогасној Олимпијади, а имале смо прилику да са професионалним ватрогасцима учествујемо на дежурствима на спортским манифестацијама. Привукли су ме ти људи који не жале своје ради спасавања туђих живота, одувијек сам жељела захтијеван посао и чим се појавио конкурс за ватрогасце, одлучила сам да окушам срећу – прича Ана, преноси Телеграф.

Са радошћу, каже, долази на посао, иако зна да не може ни да претпостави шта ће је дочекати на радном мјесту.

– Иако сам релативно кратко у овој служби већ сам се суочила са највећим изазовима овог племенитог позива. Прва моја озбиљнија интервенција била је спасавање возача заглављеном у возилу након саобраћајне несреће. Нисам дозволила да ме савладају емоције када сам угледала човјека коме су из возила вириле само ноге, одмах сам преузела агрегат како би моје колеге могле да напајају алате којим су га ослободиле из олупине – описује ова дјевојка изазове ватрогасног посла.

Баш у Аниној смјени 10. октобра запалио се и солитер на Булевару Немањића, а само захваљујући брзој интервенцији ватрогасне службе, нико од станара није страдао.

– Стигао је позив да гори стан у стамбеној згради, одмах смо подијелили дужности, ја сам развлачила цријева до четвртог спрата што није нимало лако. Не знам ни сама колико сам се пута попела уз и низ степенице, провјеравала сам лифтове, а затим ишла од једног до другог стана и умиривала људе како неко не би страдао због панике – описује Ана спасилачку мисију.

Каже да је срећна што су је у њеној одлуци да се бави хуманим али веома опасним послом подржали њени најближи.

– Нико у мојој породици се не бави ни сличним послом, али родитељи су поштовали мој избор професије. Моји пријатељи су такође поносни на оно што радим. Они који ме тек упознају често ми не в,ерују кад им кажем чиме се бавим, в,ерују да се шалим са њима јер не очекују д,евојку међу ватрогасцима.  Сасвим другачија ситуација је са мојим колегама које су ме прихватиле као равноправног члана и помогле ми да одговорим и најзахт,евнијим задацима – каже Ана.

У слободно вријеме Ана тренира дизање тегова, а успјех у овој дисциплини обезбиједио јој је мјесто у репрезентацији Србије.

 

Српскаинфо.цом


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.