Једино мјесто на свијету где цвјета туризам упркос корони

Мјеста која углавном живе од туризма, у великим су проблемима због пандемије коронавируса и свега што она носи. Међутим, на једној локацији све је резервисано до јуна 2021. године.

BUKA portal / 18. новембар 2020

 

Мјеста која углавном живе од туризма, у великим су проблемима због пандемије коронавируса и свега што она носи. Међутим, на једној локацији све је резервисано до јуна 2021. године.

Чатамска острва, архипелаг у Тихом океану, удаљена су око 800 км од Новог Зеланда. Уједно, потпадају под јурисдикцију управо те државе. Због удаљености од копна, нису баш били увек први избор туристима, али сада, како кажу за ББЦ, тамошњи угоститељи морају да одбијају резервације јер су напросто претрпани.

У некој стандардној сезони, ово место углавном привуче око 2.000 туриста. Чатам и Пит, једина два насељена острва, укупно имају око 700 становника, а како сами признају, нису навикли на оволику навалу.

"Углавном нема млађих гостију, због тога што овде смештај није јефтин, а нема ни барова на плажи или сличних места које привлаче млађу популацију", каже за ББЦ Джеки Гурден, туристички менаджер острва.

Како је објаснила, када су границе затворене услед пандемије ковида 19, Чатамска острва постала су напрасно једна од омиљених дестинација Новозеланђана. Све укупно, процењује она, само око 150 кревета постоји у хотелима и пансионима, док остатак "држе" приватни смештаји.

Свега неколико летова недељно иде до Чатамских острва, јер их само једна авио-компанија - Ер Чатамс - уврстила у своју стандардну руту. Све је резервисано до јуна 2021. године, а Гурденова је изјавила како се не сећа овакве ситуације, односно да "чак ни за себе не може да нађе собу".

Становници острва Пит воле да кажу како је то "прво насељено место са ког може свакога дана да се види залазак сунца", а на острвима живи и веома егзотичан животињски свет - неке од најређих птица на свету, разна копнено-водена створења, али и најмањи пингвин - "мали плави пингвин".

Чатамска острва, иначе, добијају и олакшице од Новог Зеланда како би се поспешило развијање туризма. Тако туристичке агенције поклањају 25 долара сваком госту на острву, а Влада тај новац улаже у даљи развој инфраструктуре.

 

Б92


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.