“Једна жена се прва побунила”, “помало се стидим”, “била би то сцена из романа”…: Хронологија недоласка Мишела Уелбека у Београд

Рекла је управо оно што сам ја желео да кажем: “Већ два сата нам говорите свашта, добро видим да постоји неки проблем са авионом. Не верујем вам више, желим да сиђем одмах.”Она ја била та која је имала храбрости да то каже. Не ја.

BUKA portal / 11. јун 2019

Foto: Wikipedia

 

Четвртак, 6. јун

Према плану организатора, Мишел Уелбек је са супругом требало да допутује у Београд у четвртак.

Због квара на авиону Мишел Уелбек није допутовао у Београд.

Организатори фестивала су саопштили да нема измена у програму фестивала и да ће Уелбек стићи на отварање фестивала, заказано за петак увече.

Око поноћи су добили информацију да је лет отказан и да се господин Уелбек и његова супруга налазе у аутобусу који их вози у хотел поред аеродрома у Паризу где ће преноћити.

Петак, 7. јун

У петак 7. јуна у подне Удружење КРОКОДИЛ, сазнаје преко телефонског разговора са особљем компаније Ер Србија да се имена путника налазе на лету ЈУ 2315 који ће слетети у Београд у 17:25 на Београдски аеродром.

Представници Удружења одлазе на аеродром како би госте одмах довели на фестивал.

Како је саопштено касније из Крокодила из ВИП протокола аеродрома сазнали су у 17:45 да путника нема у авиону.

Уелбек шаље мејл организаторима и још један мејл са обраћањем јавности у Србији, које је Владимир Арсенијевић прочитао посетиоцима.

У првом мејлу, Уелбек пише:

Истину говорећи, оних неколико сати чекања пре него што је одлучено да лет буде отказан били су баш узнемиравајући, дошло је до неке врсте побуне путника, који су захтевали да изађу из авиона.

Треба рећи да је било неких забрињавајућих појава, нарочито мирис горива који се јасно осећао. Укратко, заиста немам жељу да летим авионом у овом тренутку, треба отказати.

У датим околностима не може се баш честитати Ер Србији и надам се да ће вам барем надокнадити трошкове карата, то је најмање што могу да учине.

Заиста ми је жао због свега овога, али себи кажем да је могло да се заврши и горе.

Срдачно,

Мишел Уелбек

У мејлу који је јавности намењен као Уелбеково обраћање, пише:

“Била би то дуга прича, сцена из романа. Могу само укратко да препричам:

Једна жена се прва побунила, на почетку потпуно сама. Црна коса, тридесетак година, лепа. Не знам да ли је Српкиња или Францускиња.

Рекла је управо оно што сам ја желео да кажем: “Већ два сата нам говорите свашта, добро видим да постоји неки проблем са авионом. Не верујем вам више, желим да сиђем одмах.”

Она ја била та која је имала храбрости да то каже. Не ја.

Тешко је рећи како се сада осећам. Ипак највише ми је жао што нисам са вама вечерас.

Истовремено, негде у себи, задовољан сам што сам присуствовао тој манифестацији побуне, која је оправдана и здрава.

И помало се стидим што је сам нисам повео. Опет сам рекао себи, као што се често догађа, да писац, по природи ствари, прихвата помало сувише лако да буде “у позицији посматрача”.

Додаћу и то да ме из више разлога, без обзира на то што се овде ради о сасвим другачијој ствари, ово кратко сучељавање са ауторитетом, подсећа на дугу француску епизоду “жутих прслука”.

Мислим да након претходне, можете да прочитате и ову поруку, како бисте објаснили ситуацију публици.

Срдачно

Субота, 8. јун

Пубилка је, логично била разочарана што се прва звезда фестивала није појавила. Из Крокодила су саопштили и да ће у наредним данима ангажовати правни тим ради консултација око даљих корака везано за штету која је претрпљена.

“Након годину дана мукотрпног и изузетно скупог рада од стране малог тима (који броји свега четири члана) на довођењу Мишела Уелбека у Србију желимо да се са захвалимо свима на подршци у овако, за нас, тешком тренутку и тешким околностима”, навели су из Крокодила.

Причу о недоласку Уелбека у Београд пренели су и француски медији.

Недељник.рс

 


Бука препорука

БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.