Јесте ли чули за бабу Анујку? Била је највећи серијски убица у Југославији

Учествовала је у тровању најмање 50, а по неким процјенама до 150, ако не и више људи.

BUKA portal / 26. мај 2020

Ана Драксин је име које мало коме ишта значи. Баба Анујка или Банатска вјештица надимци су по којима је ова жена, која је живјела на прелазу из 19. у 20. вијек у данашњој Србији, била далеко познатија - но свеједно је непозната великој већини становника бивше Југославије.

Баба Анујка је, по свему судећи, била први и највећи серијски убојица бивше Југославије, а вјероватно и међу највећим серијским убојицама на свијету. Учествовала је у тровању најмање 50, а по неким процјенама до 150, ако не и више људи.

Када је коначно осуђена за своје злочине, имала је 90 година. Осуђена је на 15 година затвора, али према једној верзији је пуштена након 8 година због своје поодмакле доби и умрла двије године касније, у 100. години. Према другој, још невјероватнијој верзији, како пише србијански Ало, из затвора су је пустили њемачки окупатори 1941., након чега је умрла у својој кући у 104. години.

Баба Анујка живјела је на великом имању у селу Владимировцу између градова Вршца и Панчева. Према неким изворима, родила се у Румунији, у породици богатог сточара, 1837. или 1838. године, да би се као дијете с породицом преселила у Владимировац у српско-мађарско-румуњској покрајини Банат, тадашњој Војној крајини Хабсбуршке монархије, пише Индеx.хр.

Главни извор података о њеном животу и дјелу је књига професора хемије Шимона ЂарматијаБаба Анујка - врачара из Владимировца, која је објављена 2007. и тако спасила ову мрачну причу од заборава.

Арсен, жива, мишомор...

На свом суђењу баба Анујка је испричала како ју је кад је имала 20 година завео аустријски часник који ју је заразио сифилисом. Након тога се, сломљена срца, повукла у осаму и посветила проучавању медицине, конвенционалне и народне. Њен отац је договорио да се уда за богатог сељака Пиштова у Владимировцу, много старијег од ње. У 20 година брака родила му је једанаестеро дјеце, но чак је десетеро умрло. Након што јој је супруг умро у педесетим годинама, изградила је својеврсни лабораториј у једном крилу куће и покренула свој мрачни занат.

Школовала се у интернату гдје је примијећено да мјесечари, што се у то вријеме схваћало као обиљежје особе која врача, али и других особа које имају тобожње натприродне моћи.

Strašni zločini - undefined

Фото: Wикимедиа Цоммонс: Страшни злочини

Анујка је заиста постала врачара која је својим муштеријама продавала своју "бајану водицу", односно "чудотворне" напитке за рјешавање брачних, имовинских и других проблема. Но по свему судећи, муштерије су под рјешењем свог проблема подразумијевале ликвидацију особе која им представља проблем или им се због нечега замјерила, а ова врачара им је спремно пружала ту језиву услугу.

Главни састојци њене "бајане водице" били су смртоносни отрови као што су арсен, жива, мишомор или биљка татула, позната и као кужњак или ђавоља трава.

"To je na prvi pogled bila jedna simpatična starica, a na drugi, treći i peti pogled bila je opasna trovačica i vračara. Vrlo često ona svoje žrtve nije ni poznavala. Ona je s druge strane smatrala da zapravo pomaže ljudima da riješe svoje probleme", piše Đarmati u svojoj knjizi.

Ђармати у разговору за Телеграф каже да је ова плаћена тровачица, када би јој муштерија дошла с проблемом, она прво питала "колико је тежак тај проблем". Притом је заправо мислила на тјелесну тежину особе, како би могла тачно дозирати отров у својој "водици". На темељу тога могла је тачно предвидјети и за колико дана ће особа која попије њену "водицу" подлегнути отрову.

"Након осмог дана више нећете имати проблем", дала би до знања муштеријама, наплаћујући свој убојити напитак од двије до 5 хиљада тадашњих динара.

Ђармати наводи како је ова тровачица имала и своју помоћницу, Љубинку Миланов: "Она је ослушкивала, посебно увечер кад жене оду на бунар, тада препричавају своје тајне и из спаваћих соба и из обитељи и тако даље. И не само своје тајне, него како указују на нешто што се догађа у неким другим кућама. И онда је она ослушкивала то и само им је на неки начин дала знак: 'А што не одете код бабе Анујке?' Она је изигравала незаинтересирану особу, али је баби Анујки све преносила. Тако да кад су се они појавили код бабе Анујке, она је већ знала све о њиховим проблемима."

Ипак, није сваки њен напитак био намијењен за убијање. Неке су муштерије хтјеле извући чланове своје породице од војне обавезе па би им баба Анујка у том случају дала блажу верзију отрова, намијењеног да их учини само тренутно неспособнима за војску. Исто тако, неки су долазили како би им прорекла будућност, укључујући богате и моћне појединце који су чули за њу.

Више о овоме прочитајте ОВДЈЕ.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.