Јесте ли већ пребољели корона вирус, а да то ни не знате?

У овом тренутку не постоји тест који би доказао је ли нетко преболио и био заражен коронавирусом, објаснио је амерички доктор Wиллиам Хиллманн у интервјуу за британски Тхе Гуардиан.

Jutarnji list / Guardian / 25. март 2020

- Развијамо тестове на антитијела како бисмо провјерили је ли нетко био раније инфициран, но они нису још спремни за клиничку употребу. Једини сигуран начин да сазнате је да сте тестирате док сте заражени – рекао је Хиллманн.

Коронавирус има различити спектар симптома, објаснио је. Постоје људи који симптоме нису ни имали. Постоје и они који су имале врло благе симптоме сличне прехлади – цурење из носа, зачепљење синуса, грлобоља. Има и оних код којих су симптоми били попут теже грипе: високе температуре, врућице, болови у мишићима, краткоћа даха и кашаљ. Али, неки болесници су имали тешких респираторних затајења и била им је потребна интензивна њега, набројао је Хиллманн.

Недавна истраживања показују да су неки од симптома и губитак осјета и мириса што такођер доказује знакове инфекције коронавирусом.

На питање колики постотак људи тренутно није показало симптоме, медицински стручњак Давид Буцхолз је за Тхе Гуардиан рекао да тренутно нитко нема одговор на то питање.

- Тренутно у Неw Yорку тестирамо само оне људе с најтежим симптомима. Не знамо тај податак. Но, истраживање проведено на Исланду, у држави која је тестирала велики дио популације, показало је да 50 посто људи који су били тестирани позитивно на коронавирус нису имали симптоме – рекао је Буцххолз.

- Значајан дио људи који су потпуно асимптоматски заразан је неко вријеме, само у овом тренутку не знамо колико дуго јер немамо на располагању тестове за асимптоматске инфекције – рекао је Хиллман.

Људи који имају симптоме заразни су дан или два прије но што њихови симптоми постану видљиви. А након што они прођу, људи још увијек могу бити носитељи заразе неколико дана.

- Имамо доказе о присутности вируса у тијелу чак и неколико тједана након повлачења симптома. Тешко је знати је ли то стварни и живи вирус који још увијек може неког заразити или је то само мртви вирус којег тијело избацује – објаснио је Хиллман.

Социјално дистанцирање

Треба ли се онда нетко понашати другачије ако мисли да је већ имао коронавирус, али није био тестиран?

- Сви би требали поштивати мјеру социјалног дистанцирања, ако се сви заједно боримо против заразе – рекао је Буцххолз.

- Будући да у овом тренутку не постоји прави начин који би доказао је ли га нетко имао или није, осим ако нисте имали симптоме и били тестирани, поступио бих као да га нисте имали. Наставите радити све оне ствари које би сви у овом тренутку требали радити: друштвено дистанцирање и хигијена руку – одговорио је Хиллман.

Обојица стручњака слажу се да људи који сматрају да су већ пребољели коронавирус имају етичку обавезу о томе информирати заједницу у којој живе и људе с којима су били у социјалном контакту како би их упозорили.

Но такођер, тренутно не постоји довољно доказа да ће особа која је пребољела коронавирус бити поновно заражена.

- Особа с нормалним имунолошким системом који се обранио од вируса и која је оздравила, требала би имати снажан имунитет бар неко вријеме, најмање годину дана, ако не и доживотно - закључио је Буцххолз.

 

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.