Јим Царреy објашњава депресију на најбољи начин који смо икада чули!

“Требали бисте замислити ријеч “депресија” као “дубоки одмор”. Ваше тијело треба депресију. Потребан му је дубоки одмор од лика којег играте.”

BUKA portal / 07. октобар 2019

Јим Царреy говори о својој битци с депресијом. Он објашњава колико је тешко када особа пати од депресије и како је ослобођење од депресије повезано с раздвајањем од ега.

Кад размишљам о великом будистичком учитељу, Јим Царреy није први који ми пада на на памет. Али, wоw. Овај, сада, брадати глумац, који је недавно створио приличну смутњу када је дао интервју на црвеном тепиху, има неке прилично дубоке ствари за рећи о овој сложеној, забавној, тешкој и лијепој ствари коју називамо људским искуством.

Царреy дијели запањујућу реализацију до које је дошао након година славе: потпуно је бесмислено провести цијели наш живот стварајући одређени идентитет за себе, пише Елепхант јоурнал.

То је све его: жеља да будемо важни, да будемо нетко. У стварности, то схваћање јединственог идентитета доноси само бол и патњу, из три главна разлога. Прво, представља одвојеност између нас и свих других бића која обешчашћују нашу инхерентну, међусобно повезану природу.

Друго, у илузији смо када мислимо да се ствари не би требале мијењати – да се ми не бисмо требали мијењати.

Треће, то нас удаљава од одмора у властитој основној доброти, јер чини да осјећамо као да нисмо довољни такви какви јесмо, управо сада.

Лијек за ову патњу је отпустити ту жељу да будете “нетко”. Као што Царреy лијепо каже: “Осјећај цјеловитости је другачији осјећај од осјећаја себства.” Да би се осјећала цјелина, морамо отпустити покушај да одржавамо слику “себства”.

Из свог властитог искуства, Царреy повезује ту истину са стањем депресије:

“Људи цијело вријеме говоре о депресији. Разлика између депресије и туге је туга само случајност – што се догодило или се није догодило, туга, или што год то било. Депресија је када твоје тијело говори ‘До врага, више не желим бити тај лик, не желим задржати овог аватара којег сам створио у свијету’. То је превише је за мене.

Требали бисте замислити ријеч “депресија” као “дубоки одмор”. Ваше тијело треба депресију. Потребан му је дубоки одмор од лика којег играте.”

То би могла бити најбоља процјена депресије коју сам икада чуо.

Што је “ја”, у сваком случају? Пауза и отпуштање било каквог идентитета којег смо стварали уз тако пуно труда. Умјесто тога зашто не би живјели с отвореним срцем и смислом за хумор везан за себе и наш свијет – јер, по ријечима Јим Царреyа, ништа од тога није битно.

А то је утјешна мисао.

“Нисам депресиван у мом животу. Осјећам тугу, радост и узбуђење, задовољство и захвалност изван вјеровања. Али све је вријеме, и само се врти око планета. Не притишће ме довољно дуго да би ме убило. То су само идеје.”~ Јим Царреy


Архива

 

 

 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.