Јохнсон одбио захтјев Шкотске за организирање новог референдума о независности

Премијер Велике Британије Борис Јохнсон одбио је захтјев шкотске владе о покретању процеса организирања новог референдума о независности те регије.

BUKA portal / 14. јануар 2020

Јохнсон је упутио писмо шкотској премијерки Ницоли Стургеон у којој наводи да је помно анализирао захтјев о преносу овласти за организирање референдума са британског на шкотски парламент.

Шеф британске владе истакао је како је 2014. године у Шкотској одржан референдум и како су се грађани изјаснили да желе остати у Великој Британији.

“Британска влада ће и даље поштовати ту демократску вољу шкотског народа и зато не могу одобрити пренос овласти који може довести до организирања новог референдума“, поручио је Јохнсон.

Он је позвао шкотске власти на сарадњу и јачању економије и међународне позиције Велике Британије.

Владајућа Шкотска национална партија и њена лидерка Стургеон заговарају одцјепљење те земље од Велике Британије у чијем саставу су још и Енглеска, Велс и Сјеверна Ирска.

Стургеон тврди да је референдум 2014.године резултирао већинским изгласавањем останка у Уједињеном Краљевству јер је друга страна застрашивала бираче да би сецесија значила и излазак Шкотске из Европске уније. Она даље тврди да се Бреxитом мијења ситуација на терену и да су се стекли увјети за нови референдум.

Бирачи у Великој Британији су 2016. године изгласали на референдуму излазак те земље из Европске уније, међутим Шкоти су већински гласали за останак у тој европској заједници.

Н1


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.