Још два књижевника иступила из ПЕН центра

Још два бх. књижевника напустила су ПЕН центар. Ријеч је о Драгану и Младенку Маријановићу. Тако су се придружили седморици претходно исписаних из чланства тог удружења.

BUKA portal / 28. мај 2020

 

"Поводом еуропског Дана побједе над фашизмом, потврђујемо своју оданост антифашистичким вриједностима слободе, једнакости и толеранције међу људима, које су истовремено и вриједности које заговара Повеља Међународног ПЕН-а. Због тога сматрамо да је идеја да се у Сарајеву организира комеморативна миса за фашисте и њихове симпатизере који су настрадали у повлачењу фашистичких и нацистичких снага према Блеибургу срамотна за овај град и за ову земљу. Антифашистичка позиција коју заступамо је боља и хуманија страна повијести, и у то име, из поштовања према бројним невиним жртвама усташких злочина, захтијевамо да се планирана миса откаже", наведено је у писму ПЕН.-а објављеном 9. маја.

Након писма на званичној web страници ПЕН центра у Босни и Херцеговини, чија 42 члана су исто потписала, у пљуску мимоилажења ставова или због неких других разлога, 9 књижевника напустило је организацију која је под кишобраном велике и респектабилне свјетске породице писаца и интелектуалаца. Међу њима и Драган Маријановић.

"Нису ни Јерговић, ни Ловреновић, ни Иванковић, ни Млакић ни Јукић, ни ја, отишли из ПЕН.-а да би направили подјеле нити је тамо остао Казаз ни цијела једна дивна екипа да би подржали те подјеле. Ја желим са свим људима и даље остати добро и фино као што и јесам. Мислим да ПЕН. треба вратити на неке почетне основе, када је, за вријеме владавине тоталитарних режима у којима је комунизам на првом мјесту, покушао вадити интелектуалце из опкољеног града да говоре о његовој трагедији", рекао је Маријановић.

Допринос таквој идеји ПЕН-а, сматра да је могуће дати људскошћу.

"Мој допринос је са сваким мојим устајањем да не учиним гријех да напишем поштену реченицу, и имам поштену мисао, допринос доброти у мом хаустору, у мојој кући, у мом народу. Једина корист од свега овога јесте да су се људи почели као занимати за ПЕН. То ће трајати 24 сата након ове емисије и више се нико неће сјећати ПЕН-а. Нити су знали да то постоји ни чему служи", рекао је Маријановић.

(Н1)


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.