Још један разлог због којег је добро избјегавати масно и слатко

Истраживања показују да се код људи који су само четири дана за редом јели доручак богат мастима и шећером биљежи исти поремећај пажње и памћења као и код људи с вишком килограма, односно претилих.

BUKA portal / 10. децембар 2019

 

Нова открића Америчке академије за неурологију показују да прехрана која је дуго времена богата масноћама и шећером може довести и до проблема с памћењем и смањене концентрације, 24сата.

Експеримент проведен на Свеучилишту у Оxфорду те објављен у часопису Тхе Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион, показао је да је довољно само пет дана прехране с високим удјелом масноће да бисте искусили ослабљену пажњу и памћење, као и промјене расположења.

Ово је истраживање додатно поткријепљено истраживањем које је провело Свеучилиште Мацqуарие у Сyднеyу, у којем су судионици који су јели масни и слатки доручак четири дана заредом, показали сличне когнитивне проблеме као и људи који имају прекомјерну тежину, или су претили.

Студија је заправо открила да би људи који су јели доручак с високим удјелом масти у само четири дана могу доживјети значајне промјене у мозгу, што може довести до проблема с учењем и дефицита памћења који се биљежи код претилих.

Студија објављена у часопису Псyцхологицал Сциенце показала је да, чак и ако се чипс или газирана пића конзумирају често, то може довести до сличних симптома: масноћа и шећер подижу разину шећера у крви, што утјече на метаболизам глукозе и производњу инзулина у вашем тијелу, пише Бусинесс Инсидер.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.