ЈОШ КРАЋЕ ДО ЗАГРЕБА: Почиње изградња моста код Градишке, и Хрватска дала зелено свјетло, зна се ко ће градити капитални пројекат вриједан 40 милиона марака

Изградња моста на Сави код Градишке почиње половином наредног мјесеца, потврђено је "Независним" у Министарству комуникација и транспорта БиХ

BUKA portal / 10. септембар 2019

Наиме, како је "Независним" рекао Игор Пејић, секретар Министарства, у овом тренутку не постоје препреке за почетак радова до половине наредног мјесеца, односно унутар рока од 105 дана од потписивања уговора.

"У завршној је фази поступак у вези с избором надзора, а на исти банка даје сугласност, без примједби. С обзиром на то да поступак избора надзора још није окончан, нећемо излазити у јавност са детаљима", рекао је Пејић.

У "Хрватским цестама" такође кажу да радови почињу чим се заврши процедура у вези с надзорним органом.

"Можемо констатирати како је у тијеку евалуација понуда за надзор, која је у завршној фази. По завршетку наведеног извођач радова бит ће уведен у посао", рекла је за "Независне" Тамара Пајић, портпарол "Хрватских цеста".

У Министарству саобраћаја и веза РС кажу да чекају да се заврши процедура у Министарству комуникација и транспорта БиХ, те да су спремни за почетак радова.

Представници "Хрватских цеста" су половином јула у Загребу потписали уговор с грађевинским конзорцијумом који чине "Интеграл инжењеринг" а.д. из Лакташа, "Ђуро Ђаковић", "Монтажа" д.о.о. и "Загреб - Монтажа" д.о.о, а укупна вриједност посла ће износити око 19,5 милиона еура без пореза на додату вриједност (ПДВ). Рок за завршетак радова је 30 мјесеци, мост ће бити у профилу пуног аутопута, а укупна дужина је нешто мања од 500 метара.

Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, каже да је мост на Сави код Градишке требало да почне да се гради средином 2013. године, због чега је УИО, како је објаснио, те године почео с припремама радова на новом граничном прелазу код будућег моста. Додао је да се сада ради на премјештању опреме на нови прелаз.

На тој локацији ће, како је раније саопштено, бити пуштен у функцију нови терминал за теретни саобраћај, како би се растеретио постојећи прелаз у Градишци.

Први кораци ка изградњи моста предузети су још у априлу 2004. године, када су Министарство комуникација и транспорта БиХ и Министарство мора, промета и инфраструктуре Хрватске потписали Меморандум о сагласности за припрему и изградњу аутопута између Бањалуке и Градишке. У меморандуму је као кључни заједнички објекат предвиђен нови гранични мост преко Саве са прикључним дионицама до постојећих цеста на обје стране. Протокол о сарадњи у вези с овим пројектом потписан је у мају 2007, а уговор за израду пројектне документације "Хрватске цесте" су склопиле с Грађевинским факултетом из Загреба у априлу 2010. године.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.