ЈОШ НИЈЕ КАСНО, сада имамо прилику зауставити БОГАЋЕЊЕ ПОЈЕДИНАЦА НАУШТРБ НАС И НАШИХ РИЈЕКА!

WWФ Адриа позива грађанке и грађане да дигну свој глас у заштиту наших ријека слободног тока и зауставе богаћење привилегираних појединаца који безумно уништавају наше ријеке 

BUKA portal / 22. мај 2019

Foto: Rijeka Soča, Slovenija, WWF

Готово свакодневно, задњих смо тједана бомбардирани дистопијским сликама Земље у блиској будућности, од глобалног прегријавања и климатске кризе, преко никад бржег губитка свјетских биљних и животињских врста, до гушења у милијунима тона пластике која сваке године заврши у морима и оцеанима. Но, у мору вијести којима смо преплављени, заборавили смо на ријеке, исте оне које уништавамо под изликом одрживог развоја. Стога овогодишњи Међународни дан биолошке разноликости посвећујемо ријекама и њиховој важности за људе и природу. 

И док многи од нас у регулирању ријека не виде ништа спорно, већина нас не зна како изгледа природна ријека. У страху од поплава и заговарајући господарски и технолошки развој кроз искориштавање хидропотенцијала наших ријека и њихово обуздавање, претворили смо их у доцилне, досадне и мртве текућице које нам у задње вријеме све
чешће пријете излијевањем из земљаних и пјешчаних насипа, побијајући тако сва обећања о спрјечавању поплава и повећању сигурности људи и имовине. 

„Ријеке су крвоток нашег планета који је повезан с тлом, подземним водама и атмосфером, од пресудне важности за здравље људи и природе, те живот на Земљи“, истакнула је ИРМА ПОПОВИЋ ДУЈМОВИЋ ИЗ WWФ АДРИЈЕ. 

Најновије истраживање објављено у престижном часопису _Натуре_ потврђује да данас у свијету свега 37% великих ријека још увијек слободно тече, што значи да је само мали број ријека готово неизмијењен људским дјеловањем те задржава свој природни ток.

„Својим дјеловањем, неконтролираним развојем индустрије и пољопривреде, развојем инфраструктуре те неразборитим и непланским искориштавањем природних ресурса, успјели смо угрозити здравље наших ријека, које ће под притиском климатских промјена додатно наставити пропадати“, додаје Поповић Дујмовић. Ипак, унаточ овим забрињавајућим подацима, Хрватска и остале земље Западног Балкана, уточиште су неким од посљедњих еуропских ријека слободног тока.

Зашто је то важно и што то значи за нас? 

Наше преостале природне и готово природне ријеке подупиру изнимно богату биолошку разноликост, како у води тако и ван ње, осигуравајући изворе хране о којима овисе многи људи. Оне проносе седимент који је кључан за стабилизацију обала те је извор храњивих твари у морима и оцеанима. Напосљетку, здраве ријеке ублажавају утицај екстремних поплава и суша, спрјечавају губитак обрадивих површина и имовине, стабилизирају микроклиматске увијете, прочишћавају воду и зрак, те су кључне за наше здравље. 

Унаточ силној користи коју од њих имамо, допуштамо канализирање, ограђивање, пресијецање и преусмјеравање преосталих слободних ријека на више од 2.500 планираних малих хидроелектрана диљем регије, а затим и на банковне рачуне приватних инвеститора.Ситуацију додатно погоршава чињеница да приватни инвеститори, због постојања сустава државних потицаја за обновљиве изворе енергије, узимају новац за уништавање ријека из наших джепова. 

„Бране и хидроелектране главни су узрок пропадању ријека. У већини случајева, грађене су неплански и без узимања у обзир кумулативних утјецаја на ријеке, мијењајући њихов природни ток и онемогућујући узводну и низводну повезаност те повезаност с поплавном низином које су битне за многе врсте риба“, закључује Поповић Дујмовић.
„Ситуација у регији је алармантна! Свједочимо бројним кршењима законских прописа, обмањивању локалних заједница те угрожавању људских права од стране појединаца и твртки које у ријекама виде само извор зараде.“ 

"Још увијек није касно, сада имамо прилику поставити се и зауставити богаћење привилегираних појединаца на уштрб нас и наших ријека. Подуприте бројне локалне иницијативе [1] те позовите своје изабране представнике власти и доносиоце одлука да укидањем државних потицаја у земљама регије и јачањем сустава заштите природе зауставе безумно
уништавање наших ријека како не бисмо без њих остали", пуручили су из WWФ, једне од највећих и најугледнијих свјетских независних организација за заштиту природе, с готово пет милиона присталица и глобалном мрежом активном у више од стотину земаља. Мисија WWФ-а је зауставити пропадање земљиног природног околиша, те изградити будућност у којој људи живе у складу с природом чувајући свјетску биолошку разноликост и осигуравајући одрживу упорабу обновљивих природних ресурса, промовишући смањење загађења и расипне потрошње.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.