Јосип Пејаковић: Нисам ни знао да сам избјеглица, док се нисам вратио

У самој завршници обиљежавања Другог засједања АВНОЈ-а у Јајцу, данас је пред неколико хиљада антифашиста, чувени Јосип Пејаковић извео монодраму "Држава".

Sara Velaga / 30. новембар 2019

foto: Buka

Уз громогласне аплаузе и смијех, Пејаковић је износио сурову истину данашњег живљења у БиХ. Нагласио је да се једино у Јајцу радује што се зове Јосип, док у другим мјестима то није случај. Говорио је о конститутивности, поредио људе и животиње, говорећи о "овцама и њиховом шишању". А онда додао да се у шуми зна ко је "међед", а да нигдје нема као код нас "3 међеда".

фото: БУКА

 

"Ја сад могу рећи да се зовем избјеглица, а избјеглица је онај којег сви избјегавају. Ја нисам ни знао да сам избјеглица док се нисам вратио. Ја сам побјегао, а мој ћаћа је био најпаметнији човјек на свијету. Рекао је је*еш кућу, важан је шатор. И свима нам је купио по шатор. Сваког петка, суботе и неђеље ми смо вјежбали. Кад ти неко каже ето их, зграби шатор и бјежи. И 92. године један мој комшија је завикао ето их и ја сам зграбио и бјежао. И ја бих и дан данас бјеж´о да ме шумар није ухватио", поручио је Пејаковић.

 

 

Пејаковићевом монодрамом "Држава" завршено је обиљежавање дана АВНОЈ-а у Јајцу, уз пјесму и поздраве хиљада окупљених пионира и југоносталгичара.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.