Јункер има план: Полиција ЕУ на хрватској граници? 10.000 наоружаних "стражара"

На прољеће 2020. док Хрватска буде предсједавала Савјетом Европске уније,осим борбених авиона Ф-16 Барак и уклоњених граничних контрола према осталим државама чланицама Европске уније, могла би се појавити још једна велика новост - европска гранична стража која чува хрватске границе, које су истовремено и вањске границе Европске уније.

vecernji.hr / 11. септембар 2018

 Управо такву идеју, оснивање европске граничне и обалне страже с 10.000 наоружаних припадника спремних за размјештај по вањским границама, али и с овлаштењима да дјелују у трећим земљама изван ЕУ ако им то те земље допусте (дакле, земље попут Србије, Црне Горе или БиХ), спрема се изнијети предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер у сутрашњем говору о стању Уније пред Европским парламентом у Стразбуру.

 

И, како се неслужбено сазнаје у Бриселу, Јункер жели да ти европски граничари буду спремни за почетак рада 2020. године, што је убрзани рок у односу на све планове који су се досад спомињали кад је била ријеч о таквој идеји.

 

Тренутно не постоје вуропски граничари, него свака држава чланица има своју граничну стражу, а европски прописи допуштају да се максимално 1.500 националних граничара мобилизује и упути на неку заједничку, европску задаћу.

 

У будућности би, међутим, постојала европска гранична стража с 10.000 људи, а и овлаштења би јој била пуно веће, а њезино распоређивање пуно брже и учесталије. Ти нови европски граничари имали би овлаштења да спречавају неовлаштене преласке миграната из једне државе чланице ЕУ у другу те да враћају одбијене тражитеље азила у земље изван ЕУ из којих су дошли, пише Вечерњи лист.

 

Традиционално су државе чланице биле скептичне према таквој идеји јер чување својих граница држе важним дијелом свога суверенитета и нису биле баш склоне пренијети на неки ЕУ ниво те врло драгоцјена национална овлаштења. Нити су досад жељеле створити могућност да им на њихове границе, у неким примјерима можда чак и мимо воље националних влада, дођу некакви европски граничари, дакле странци.

 

Но, мигрантска криза промијенила је такав традиционално опрезан став држава чланица према идеји европске граничне страже, рекао је један упућени дипломат из ЕУ.

 

За Хрватску је такође важно да Европска агенција за граничну и обалну стражу (Фронте) добије такве овласти да може дјеловати изван територија ЕУ, с друге стране вањских граница, на примјер у БиХ или Србији кад се ондје окупе мигранти које треба спријечити у масовним илегалним преласцима у Хрватску и даље у ЕУ. Јункеров приједлог, који тек треба бити договорен и усвојен у Савјету ЕУ и Европском парламенту, могао би ићи у том смјеру.

 

Ново устројство европске граничне страже требао би формално бити представљен сљедеће седмице на састанку у Бечу, након чега ће услиједити расправа о приједлогу измјене постојеће уредбе, чиме би се број полицајаца повећао с 1.500 на 10.000.

 

Прође ли приједлог, повећаће се број полицајаца с којима ће поједина земља учествовати у раду европске граничне страже. Хрватска засад има обвезу учествовати са 65 службеника граничне полиције те њих још 25 за повратак. Сада европске граничне полицијске снаге раде тако да се стављају на располагање Фронтеу у року од пет радних дана након што извршни директор Фронтеа и држава чланица ЕУ која тражи помоћ усагласе оперативни план.

 

Кад је ријеч о трећим земљама, које нису чланице ЕУ, Фронте је с њима склапао посебне споразуме како би им могао помоћи, а истодобно смањити притисак на вањске границе Европске уније. Тако су већ Албанија и Македонија парафирале нацрт споразума за оперативну сурадњу с Фронтеом, а нацрт споразума с Црном Гором усаглашен је на техничком нивоу, са Србијом и Босном и Херцеговином преговори су у току.

 

Хрватска није тражила помоћ европских полицијских снага у заштити границе, а по свему судећи то и не кани учинити јер, како каже министар унутрашњих послова Давор Божиновић, с евентуалним проблемима на граници кадри смо се сами носити. У прилог томе говори податак да је у нас 6.500 граничних полицајаца, да се повлачи европски новац за опрему граничне полиције па би до краја ове године требало бити испоручено још 60 теренаца, 60 термовизијских ручних камера, а на граници с Босном и Херцеговином и Црном Гором биће постављене стационарне камере.

 

Рад хрватске полиције похвалила је недавно и њемачка канцеларка Ангела Меркел рекавши да је "дјеловање хрватске полиције на вањским границама Еуропске уније доказ да је Хрватска напредовала и да изврсно обавља свој посао у заштити вањских граница", пише Вечерњи лист.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.